Super Mario en Luigi, wie uit de jaren tachtig is niet met deze broers groot geworden? Het eerste Super Mario-spel, Super Mario Bros, verscheen op 13 september 1985 in Japan en de Verenigde Staten. Europa volgde zo’n twee jaar later, op 15 mei 1987. Het platformspel was een mijlpaal in de geschiedenis van de computergames.

Standbeeld van Mario in Kungsbacka, ZwedenHet computerspelletjespersonage Mario, dat al bekend was van de Arcade-spelletjes Donkey Kong en Mario Bros, kreeg met Super Mario Bros zijn eerste echte eigen game met een verhaal. De fictieve Italiaanse loodgieter moet de prinses redden van de slechterik Bowser.

Om haar te bereiken moet Mario veel levels doorlopen, 32 in totaal. Mario moet over afgronden heen springen, tegenstanders als schildpadden, vissen en vleesetende planten verslaan. Aan het einde van elke wereld (8 werelden met 4 levels) is er een kasteel waar Bowser moet worden uitgeschakeld.

Het tweedimensionale spel werd een enorme hit. Er werden wereldwijd 40 miljoen exemplaren van het spel verkocht. Dankzij Super Mario Bros werd de NES, de spelcomputer die Nintendo begin jaren tachtig had ontwikkeld, een groot succes. Ook de Game Boy, de Super Nintendo (SNES) en de Nintendo Wii zouden mede dankzij de Mario-games veel geld in het laatje brengen.

Voor de NES verschenen nog twee andere Super Mario Bros-spellen, Super Mario Bros 2 en 3, die ook revolutionair waren. Zo bevatte Super Mario Bros 3 minigames en kon Mario in een kikkerpak rondzwemmen en zichzelf in een standbeeld veranderen. Deze drie spellen en Super Mario Bros the lost levels, een moeilijkere variant op het originele Super Mario Bros, werden samen uitgebracht voor de in 1991 verschenen SNES-spelcomputer.

In 1989 verscheen de Super Mario Bros. Super Show, een kinderserie, en in 1993 kwam Super Mario Bros. de film uit. Hier speelt Bob Hoskins (Brazil, Who Framed Roger Rabbit?, Enemy at the Gates) Mario en wordt Bowser gespeeld door niemand minder dan Dennis Hopper, de slechterik van Speed.

 

Afbeeldingen: Wikimedia / Wikipedia Commons