Tijdens de Japanse aanval op de Chinese hoofdstad Nanking wordt per ongeluk een Amerikaans patrouilleboot tot zinken gebracht.

 

In de zomer van 1937 was het, na jaren van politieke spanningen, tot een oorlog tussen China en Japan gekomen. De Japanners wisten na een bloedige slag Sjanghai te veroveren, de grootste havenstad van het land. Ze rukten in december op naar Nanking, de hoofdstad van de Republiek China. Na de verovering van deze stad zouden de Japanners zich te buiten gaan aan een bloedige slachtpartij op de burgerbevolking, met 300.000 doden tot gevolg, die de geschiedenis is ingegaan als de verkrachting van Nanking.

Op 12 december, een dag voordat de massamoorden plaatsvonden, bombardeerden Japanse vliegtuigen de USS Panay, een patrouilleboot, en drie olietankers, de Mei Ping, Mei An en Mei Hsia. De Panay had in de dagen ervoor Amerikaanse burgers uit Nanking geëvacueerd. De bemanning had de Japanners verteld over hun aanwezigheid. Ook was het schip duidelijk beschilderd met de Amerikaanse vlag. De Japanse aanvallers negeerden dit echter en besloten het schip de grond in te boren. Volgens getuigen werden de overlevenden, toen de Panay aan het zinken was, bovendien beschoten door jachtvliegtuigen en een Japans rivierschip. Er vielen in totaal 3 doden en 43 gewonden.

De Amerikaanse ambassadeur in Japan, Joseph C. Grew, beschouwde de aanval op de Panay als een casus belli. Het werd echter geen oorlog, omdat de Japanners de schuld volledig op zich namen en verklaarden dat de aanval per ongeluk had plaatsgevonden. De Japanners boden, om oorlog te voorkomen, officieel hun verontschuldigingen aan Washington aan. Ze betaalden ook meer dan twee miljoen Dollar aan herstelbetalingen aan de Verenigde Staten.

Een Amerikaans onderzoek toonde aan dat de aanval geen vergissing was, maar een ongeautoriseerde aanval die niet was goedgekeurd door de generale staf. Facties in het Japanse leger hoopten op een oorlog met de Verenigde Staten, zodat de Amerikanen uit China konden worden verdreven.

Het Panay-incident komt voor in verschillende romans, onder andere The Man in the High CastleA Winter in China,  Pearl Harbor en in de film John Rabe, over de verkrachting van Nanking.

Afbeeldingen: Wikipedia / Wikimedia Commons

 

China en de Tweede Wereldoorlog