Zo’n 145 Nederlandse kinderen leven op dit moment in het Kalifaat. Ze zijn daar terechtgekomen door hun ouders, die de haast onvergeeflijke fout hebben gemaakt om zich aan te sluiten bij IS. Ouders beschadigen niet alleen zichzelf daarmee, maar ook hun kinderen. Een slechte ontwikkeling en erbarmelijke omstandigheden zijn het gevolg van de keuze van hun ouders.

Bovendien hebben ze zelf er niet voor gekozen om naar het Kalifaat af te reizen, maar hun verzorgers wel. Ze zijn het dupe van hun ouders. Desalniettemin blijven het Nederlandse kinderen, wat maakt dat ze bij ons land horen. Door deze redenen is het een morele plicht van de Nederlandse regering om er alles aan te doen om de kinderen terug te halen.

Ook Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer deelt deze mening. Volgens haar wordt het erg lastig gemaakt om dit te realiseren. Alleen als vrouwen, kinderen of ouders zich bij een diplomatieke post melden kunnen ze worden teruggehaald. Dat is een te zwakke maatregel volgens Kalverboer. Internationale samenwerking is de oplossing. ‘Dit kan met landen die met dezelfde kwesties worstelen, zoals België, Zweden, Frankrijk en Duitsland.’

Het is een taak voor Rutte en zijn kabinet om hier iets aan te doen. Red onze kinderen, en laat ze niet lijden door de keuze van hun ouders.

Afbeelding: Pxhere