John Lennon en Yoko Ono sloten zich in 1969 een week lang op in het Amsterdamse Hilton Hotel. Het pasgetrouwde stel probeerde met deze actie een statement te maken voor wereldvrede. Van over de hele wereld kwamen journalisten langs om Lennon en Ono in Kamer 702 te interviewen. Tijdens een avondviering in het Concertgebouw in Amsterdam, neemt Presentator Gijs Groenteman ons mee naar die bijzondere week in 1969 en de impact die de bed-in had op de wereld. In een interview met Beatles-kenner Mark Lewisohn worden wij tijdens de muzikale optredens door, helemaal op de hoogte gebracht van het doen en laten van alle Beatles-leden en niet alleen van John Lennon. De boodschap van wereldvrede is anno 2019 nog altijd relevant en minstens zo actueel.

Kunst en geschiedenis schrijven, gaat gepaard met grootst mogelijke verantwoordelijkheid

Wat gelijk in mij opkomt, is hoe oprecht de actie van Lennon was. Kunst en geschiedenis schrijven, gaat namelijk gepaard met de grootst mogelijke verantwoordelijkheid. De wereld, ook die van entertainment en de kunsten, bestaat helaas voor een deel uit neppe, zakelijke en gedurfde narcisten die iets willen neerzetten uit egocentrische overwegingen, of om de adrenaline in hun soms holle bestaan op te zoeken. Ik ken inmiddels toch wel wat (internationale) muzikanten, schrijvers, acteurs, beeldhouwers, kunstenaars en ga zo maar door. De bloedzuigers in de huidige Instaperfect-generatie zijn er helemaal klaar voor en maken zuivere en onbaatzuchtige expressie in de wereld kapot. Het onderscheid tussen beide groepen kunnen maken, valt niet mee. Wat niet zuiver gedaan wordt, maakt alles gratieloos en leeg. Wat er vervolgens neergezet wordt, heeft niets weg van het verhevene wat bij de integere grootheden terug te zien is.

Wanneer ik echter met al die mensen kan delen hoe het voelt om te willen werken aan zuivere en onbaatzuchtige expressie, zelfs onbetaald of kleinschalig, dan is dat het allermooiste wat er maar kan bestaan in een mensenleven. Mark Lewisohn twijfelt echter geen seconde aan John Lennon’s oprechtheid. Hij en de rest van de Beatles zijn ook een case van geluk: de juiste tijd, plek, connecties, tijdgeest enzovoorts. “Maar zo’n soort persoon was John Lennon wel. Idealistisch en andersdenkend. Hij geloofde oprecht in een andere manier van met elkaar omgaan in de wereld. Natuurlijk wist hij dat hij veel kwesties zoals de oorlogen in die tijd niet kon beïnvloeden door een week in bed te blijven liggen, maar hij wilde in ieder geval het gesprek openen en mensen aan het denken zetten.”

Muzikale ode aan Lennon en Ono
In Remember Love kijken we terug op een interessant stuk (muziek)geschiedenis. Come Together, Give Peace A Chance en Imagine: Yorick van Norden, Marike Jager, Maaike Ouboter, Bertolf en Roel van Velzen brengen een muzikale ode aan Lennon en Ono. Het publiek in de grote zaal geniet mee. De kwaliteit van het optreden verschilt een beetje per muzikant. Hier en daar had iedereen iets krachtiger kunnen spelen of zingen en ook wat meer op elkaar ingespeeld. De eenheid mist op momenten. Bertolf en Roel van Velzen zijn muzikaal gezien sterk. Bij Bertolf krijg je het idee dat hij zo terug in de tijd kan, mee op tournee met de Beatles. Roel van Velzen is gewoon een ijzersterke performer, ongeacht de setting waarin hij moet optreden.

Fototentoonstelling in het Hilton
Vanaf 25 maart wordt uitgebreid gevierd dat John Lennon en Yoko Ono 50 jaar geleden hun bed-in for peace hielden in het Amsterdamse Hilton. Daar is van 22 tot en met 31 maart een fototentoonstelling en enkele speciale evenementen. De viering wordt op woensdag 3 april afgesloten in Het Concertgebouw. Meer informatie.

Line-up tijdens dit concert

Zang – Maaike Ouboter

Zang – Bertolf

Zang – Marike Jager

Zang – Roel van Velzen

Zang/bandleider – Yorick van Norden

Gitaar – Maarten Kooijman

Drums – Jeroen Kleijn

Basgitaar – Danny van Tiggele

Toetsen – Paul Bond

Interview – Mark Lewisohn

Interview – Jan Donkers

Presentatie – Gijs Groenteman