Be still my heart, my heart be still; dat is het bekendste lied van Silje Nergaard. “Dat nummer heeft haar vleugels uitgeslagen en duikt steeds weer op de meest onverwachtse plekken op. Daar ben ik dankbaar voor.” De Noorweegse zangeres staat in het Concertgebouw in Amsterdam op het podium te pronken en neemt ons met haar heldere stem en verhalen mee naar verschillende continenten. Zo draagt ze een nummer op aan de man die dagelijks aan het strand in Italië kokosnoten verkocht. Het publiek kan het waarderen.

Silje Nergaard wordt begeleid door haar driekoppige combo, waaronder haar steun en toeverlaat en het briljante brein van een bassist, met wie ze inmiddels al meer dan twintig jaar samenwerkt. “Ooit begonnen we in het vak door langs gevangenissen te gaan, weet je dat nog,” vraagt ze hem geamuseerd en duwt hem een heel stuk naar voren op het podium. Nergaard brengt ingetogen romantische liedjes waarin pop en jazz elkaar op virtuoze wijze ontmoeten. Muziek voor een gebroken hart en een mellow avond. Dit alles doet zij met veel souplesse.

De afgelopen twintig jaar speelde Silje Nergaard met artiesten zoals Al Jarreau, Pat Metheny, Toots Thielemans en John Scofield. In Japan scoorde ze een nummer-één-hit. Dat leidde tot nog iets opmerkelijks. Er werd een wijn naar haar vernoemd.

Line-up tijdens dit concert

Zang – Silje Nergaard

Bas – Audun Erlien

Toetsen – Andreas Ulvo

Drums – Wetle Holte