Mogelijk is er geen muziekgenre zo meeslepend en boost-gevend als gospel, zeker wanneer het koor uit zo’n veertig kracht- en prachtvrouwen bestaat, zoals bij het Amsterdamse gospelkoor Deliverance het geval is. Het twintigjarige jubileum werd in het Concertgebouw in Amsterdam gevierd en een spectaculaire viering was het zeer zeker. By far was dit het mooiste optreden in jaren.

Er is niets mooiers dan wanneer vrouwen in hun kracht staan en gemeenschappelijk naar voren treden. Colorful voices was dan ook niet zomaar het thema van de avond en niet zomaar een loze kreet. Al die mooie vrouwen in alle soorten, maten en kleuren maakten het tot een groot succes. Iedere vrouw apart, had zo een solotraject in kunnen gaan. Gedurende het concert kreeg iedere smaak of kleur echter de volle aandacht, onder andere door solo-optredens.

Er was maar één keer iets van rivaliteit tussen twee dames te bespeuren. Ik ving een glimp van onzekerheid op bij een gracieuze, zachtaardige en tengere zangeres die het in en duet moest opnemen tegen een stoere, eigenzinnige en overweldigende powerhouse van een vrouw, die zo haar eigen programma op de Nederlandse televisie draaiende zou weten te houden. Ik glimlachte uitbundig, want de gracieuze dame was een natuurkracht op zichzelf en had alleen geen idee in welke mate. Haar tegenpartij had dat wel in de gaten. Beide dames waren fenomenaal en niet met elkaar te vergelijken, net zoals al die andere dames, die ons met hun krachtige solo’s meenamen in een inclusieve, verrijkende en onvergetelijke muzikale reis.

De algemene conclusie van de avond was duidelijk: Nederland heeft op grootschalig niveau nog iets te ontdekken, namelijk het gospelkoor Deliverance. Of je nou van gospel houdt of niet, laat je vooral gewoon meenemen en verrassen. Voor je het weet, sta je mee te swingen, of vol verbazing te luisteren naar hoe de dames zonder enige hulpmiddelen zoals instrumenten, regengeluid weten te creëren. Maar boven alles vertelt iedere vrouw je daar op het podium middels zang een eigen verhaal. Als je daar oog en oor voor hebt, loop je de zaal uit en merk je dat je veranderd bent – ietsjes dan. Die belofte van pure levensvreugde durf ik te maken.

Line-up tijdens dit concert

Koor: prachtvrouwen van Deliverance

Dirigent: Erwin Young

Bandleider/piano: Rick Piepers

Gitaar: Daan de Nobel

Bas: Harm Wijntjes

Percussie: Luis Díaz