De regeringspartijen VVD en CDA vinden dat de centrale overheid moet ingrijpen in de zaak van illegalen die in Amsterdam huizen kraken. Mogelijk hebben ze een meerderheid in de Kamer. Amsterdam daarentegen lijkt haar eigen beleid te voeren. Maar ‘de republiek Amsterdam bestaat niet. Het is een Nederlandse gemeente, waar de Nederlandse wet geldt’, zegt VVD-Kamerlid Koerhuis tegen de NOS. Daarmee slaat hij de spijker op z’n kop.

Het principe van eigendom is één van de belangrijkste rechten in het privaatrecht. Dat is logisch, want zonder duidelijke afbakening wat van wie is wordt het een chaos. Diefstal mag niet, en zonder toestemming gebruik maken van iemands spullen mag logischerwijs ook niet. Het ongevraagd wonen in iemands huis, al is de woning van de overheid of van een makelaar, mag dus ook niet. Bovendien is het oneerlijk: men betaalt, en zeker in Amsterdam, een hoop belasting voor een huis. De erfpacht bijvoorbeeld is nog steeds in stand. Krakers zouden als het aan hen ligt gratis en voor niets kunnen wonen. Dat is erg krom.

Dat gebeurt wel in de We Are Here zaak. In casu gaat het om illegalen die Nederland moeten verlaten, maar in elk geval tijdelijk verblijven in Amsterdamse huizen. Voor hen mag geen uitzondering worden gemaakt. Het antikraakbeleid is duidelijk: kraken mag niet. De vluchtelingen handelen in strijd met de wet. Simpeler kan het bijna niet.

Daarom moeten ze weg uit de huizen. Natuurlijk is een rationeel beleid wel nodig: waar moeten de illegalen heen? Dat is aan de Amsterdamse raad. Regel een opvang, laat ze tijdelijk wonen in een leegstaand gebouw van de gemeente, maar zorg in elk geval dat de wet gehandhaafd wordt. Als dit namelijk niet gebeurt is de wet niets waard. Amsterdam mag niet haar eigen pad lopen en de Nederlandse wetgeving negeren.

 

Afbeelding: Wikipedia, Wikimedia Commons