Relatiegeschenken zijn ideaal om klanten en leveranciers te laten weten dat je ze waardeert. Bij het geven van een relatiegeschenk moet je alleen even rekening houden met de belastingregels. Die verschillen namelijk van gewone zakelijke uitgaven.

Wat zijn relatiegeschenken?
Relatiegeschenken zijn incidentele giften aan bestaande klanten, leveranciers of andere zakelijke contacten. Het gaat dus niet om structurele cadeaus, zoals een pen of sleutelhanger bij iedere bestelling. Er mag ook geen tegenprestatie tegenover staan, dus een klant of leverancier mag er niet voor hebben betaald of er een dienst of product tegenover hebben gesteld.

Het geven van cadeaus aan potentiële klanten valt ook niet onder relatiegeschenken. Hetzelfde geldt voor leveranciers die je op het oog hebt of bedrijven met wie je in gesprek bent over een mogelijke samenwerking.
Hoe zit het met relatiegeschenken en de BTW?

Om in aanmerking te komen voor BTW-aftrek moet een relatiegeschenk aan de volgende voorwaarden voldoen:
• Het cadeau moet echt een relatiegeschenk zijn en ook als zodanig in de boekhouding zijn verwerkt. Het beste kun je een aparte grootboekrekening aanmaken voor relatiegeschenken of je boekhouder vragen dat te doen.
• De uitgaven per persoon per jaar liggen niet boven het drempelbedrag van 227,- euro exclusief BTW.
• Het relatiegeschenk moet iets zijn dat je klant of leverancier in zijn eigen bedrijf voor ten minste 30 procent kan gebruiken voor het realiseren belaste omzet. Denk bijvoorbeeld aan een hamer voor een timmerman.

Relatiegeschenken en de inkomstenbelasting
Als het om de inkomstenbelasting gaat, vallen relatiegeschenken onder ‘representatiekosten’. Hiervoor geldt een drempel van € 4.600. Het bedrag dat boven deze drempel uitkomt, mag je aftrekken als je aangifte doet.
In plaats van de drempel te hanteren, kun je er ook voor kiezen om een bepaald percentage van deze kosten af te trekken in je aangifte:
• 80% voor ondernemers voor de inkomstenbelasting*
• 73,5% voor ondernemers voor de vennootschapsbelasting*
*Deze percentages gelden voor 2019

Wat betekent dit voor jou?
Als je de BTW van relatiegeschenken wilt kunnen aftrekken, kun je niet alle relatiegeschenken geven die je zou willen. Het lijkt misschien lastig om iets te verzinnen dat je klanten zelf zouden kunnen aanschaffen voor het realiseren van belaste omzet. Toch is dat vaak gemakkelijker dan gedacht. Zaken als kantoorartikelen en pennen kan iedereen immers wel gebruiken in zijn onderneming. Met dergelijke goedkopere cadeaus heb je bovendien niet snel het probleem dat je boven het drempelbedrag uitkomt. Deze relatiegeschenken lijken misschien wat saai, maar als je ze laat bedrukken, kun je er iets origineels van maken of er een persoonlijk tintje aan geven.