Lekker met je familie of met je beste vrienden een bootje huren of zelf met je eigen boot een stukje varen op een warme zomerdag op het meer. Dit klinkt als de perfecte activiteit op een vrije dag. Nederland heeft genoeg plekken om lekker te varen en om er even tussenuit te glippen van alle drukte van je werk of school. Maar dan moet je nog uit al die mooie plekken beslissen waar je dan naartoe wilt gaan. Ga je voor de simpele optie en ga je lekker in de buurt een stukje varen of ga je op avontuur en ga je nieuwe wateren ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen?

Wat is zo leuk aan varen?
Je mocht jezelf wellicht afvragen wat er nou eigenlijk zo leuk is aan varen en het water opgaan. Het is eigenlijk best makkelijk om je te vertellen waarom het echt het proberen waard is. Door met vrienden of familie er op uit te gaan en lekker te gaan varen begeef je je in de prachtige natuur van Nederland en het is ook nog eens reuze gezellig. Door een mooie boot te huren kun je genieten van een vrije dag op een compleet andere manier dan dat je normaal gesproken zou doen. Je eigen kapitein spelen of een kapitein inhuren om maximaal te genieten met een lekker drankje en hapje erbij is toch iets wat iedereen wel wil doen?

Varen in Friesland: Wat is er in Friesland te vinden?
Friesland staat bekend om onder ander de vele meren die er liggen. Zo heb je het Sneekermeer, Bergumermeer en nog vele andere. Door een boot te huren bij Nautal kan je de Friese wateren bevaren en het prachtige landschap bekijken vanaf het water. Friesland is een ideale plek om even lekker tot rust te komen en om lekker een middagje te varen.

Zou je het gaaf vinden om een historische stad van een compleet ander perspectief te bekijken. Ga voor een leuke vaartocht in het historische stadje Sneek. Sneek is het middelpunt van alle watersport in Friesland en is dus ook een echte trekpleister voor mensen die er graag op uitgaan met de boot.

Varen zonder vaarbewijs: is dit mogelijk?
Als je zonder vaarbewijs wilt gaan varen kom je wel bepaalde obstakels tegen. Zo kan je niet elke boot huren zonder een schipper erbij in te huren. Maar het is zeker niet onmogelijk. Zo kan je in Cadzand, in Zeeland, een prachtige zeilboot voor wel 8 tot 10 personen huren zonder dat je een vaarbewijs nodig hebt. In Zeeland kan je op prachtige wateren varen en je hebt een heel uitgebreid arrangement aan wateren waar je wel niet kan gaan varen op een lekkere warme zomer dag.

Een boot zonder vaarbewijs varen mag, echter mag de boot niet harder gaan dan 20 km per uur. Voor boten die harder gaan dan deze snelheid heb je dus een vaarbewijs nodig!