Het gebruik van een shisha pen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze elektrische sigaret wordt vaker verkozen boven de gewone sigaret. Er is echter nog veel onduidelijkheid over wat een shisha pen nu precies is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. We hebben informatie hierover voor je op een rij gezet om je meer duidelijkheid te geven.

Wat is een shisha pen?
In Oosterse landen, maar ook in ons eigen land, wordt al heel wat jaren gerookt met een shisha of waterpijp. Het staat bekend om de grote hoeveelheid rook, de slangen die gebruikt worden voor het roken met meerdere mensen en de smaken tabak die gekozen kunnen worden. Een shisha pen komt qua naam overeen, maar het is niet hetzelfde. Het grote verschil is dat je geen tabak verbrandt en ook niet via een slang hoeft te inhaleren. Een shisha pen is een wegwerpsigaret met inhalatievloeistof die werkt op elektriciteit.

Shisha pen of e-sigaret?
Doordat een shisha pen een elektrische sigaret is, wordt deze vaak verward met een e-sigaret. Een shisha pen en e-sigaret zijn echter niet hetzelfde, ook al zijn er wel heel veel overeenkomsten. Bij beide varianten inhaleer je een vloeistof en werkt de sigaret op elektriciteit. In een shisha pen zit echter meestal geen nicotine, terwijl dit bij een e-sigaret regelmatig wel het geval is. Het is wel belangrijk om goed op te letten of er echt geen nicotine in zit, omdat dit soms wel kan voorkomen. Verder wordt er meestal één e-sigaret gekocht die vaker gebruikt en gevuld kan worden. Een shisha pen kan meestal niet opnieuw gevuld worden en wordt weggegooid na het gebruik.

De voordelen van een shisha pen
Een groot voordeel van het gebruik van een shisha pen is dat het gezonder is dan normaal roken. De stoffen in de vloeistof zijn nog steeds wel schadelijk voor de gezondheid, maar het is wel gezonder dan het roken van een normale sigaret. Dit komt doordat er bij het roken van een shisha pen geen tabak verbrand wordt. Daarnaast bevat het vaak geen nicotine. De verslavende stof ontbreekt dus. Het komt regelmatig voor dat mensen een elektrische sigaret gebruiken om te stoppen met roken. Je kunt hiermee namelijk nog steeds de ervaring en het gevoel van roken nabootsen, terwijl je tegelijkertijd van de nicotine verslaving afkomt.

En de nadelen
Een nadeel van een shisha pen is dat er nog steeds stoffen in de vloeistof zitten die niet zo goed zijn voor je gezondheid. Daarnaast zijn er shisha pennen beschikbaar met nicotine, waardoor het verslavend kan zijn. Verder zijn elektrische sigaretten voor sommige mensen is het een opstap naar het normale roken of juiste om te stoppen met roken. Het laatste verdient uiteraard de voorkeur. Het is daarom belangrijk om altijd de voor- en nadelen te overwegen wanneer je kiest voor een shisha pen.