Steeds meer banken overwegen het en de Reiffeisen bank heeft de primeur: negatieve spaarrente. Sinds kort moeten klanten met 100.000 euro of meer op hun spaarrekening rente betalen in plaats van dat ze rente ontvangen. De strafrente is gelijk aan de rente die banken moeten betalen als ze geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) willen stallen: -0,4 procent.

Ook in Nederland

In Nederland is de negatieve rente nog geen werkelijkheid, maar banken bereiden zich er wel op voor. Onlangs kregen 70.000 zakelijke klanten van ABN Amro een brief, waarin werd uitgelegd dat de algemene voorwaarden werden aangepast, om negatieve rentes mogelijk te maken.

Geld thuis bewaren

De Autoriteit Financiële Markten onderzocht recent wat consumenten zullen gaan doen wanneer negatieve spaarrentes ook in Nederland doorgevoerd worden. Een derde van de consumenten gaf aan zijn spaargeld thuis te gaan bewaren. Een vijfde zou de hypotheekschuld af gaan lossen en nog een vijfde zou met zijn spaargeld gaan beleggen.

Duizenden euro’s thuis opslaan is echter niet de meest veilig optie, zo zullen de meeste consumenten waarschijnlijk snel beseffen. Daarnaast is de hypotheekschuld aflossen alleen voor huizenbezitters een optie.

Beleggen

Beleggen lijkt voor de grootste groep consumenten dus de meest interessante optie. Veel consumenten zijn echter huiverig om te starten met beleggen. Ze zijn bang dat de beurs instort en dat hun beleggingen niets meer waard zijn. Daarom heeft het de AFM een checklist opgesteld voor beginnende beleggers.

Meer rendement

Bovendien levert beleggen op lange termijn vrijwel altijd meer op dan sparen, vooral nu de rente zo laag staat. Voor beginnende beleggers is fondsbeleggen een goede optie: hierbij wordt het geld belegd in een grote diversiteit aan aandelen en obligaties, om de risico’s zo goed mogelijk te spreiden.

Op dit moment lijkt het erop dat er op korte termijn nog geen sprake zal zijn van een negatieve spaarrente. Echter is dit afhankelijk van de inflatie, we weten natuurlijk nooit wat de economie zal doen. Mocht het toch zo ver komen dan zal merendeel van de consumenten  ervoor kiezen om het spaargeld in eigenbeheer te houden, de hypotheekschuld af te lossen of te beginnen met beleggen.