Een boerenerf vormt een prettige verstopplek voor verschillende ongediertesoorten. Denk bijvoorbeeld aan ratten, mollen en muizen! Waar ratten en mollen voornamelijk tussen de landerijen te vinden zijn, komt de muis ook in huis. Een groot nadeel aan muizen is dat ze een hoge voortplantingssnelheid hebben. Wanneer je met een paar muizen te maken hebt, kan dit koppel al snel uitgroeien tot een ware muizenplaag. Iets wat je wenst te voorkomen, om schade aan de boerderij tegen te gaan. In dit artikel lees je meer over het tegengaan van een muizenplaag op een boerenerf. Welke maatregelen neem jij momenteel al?

Muizen hebben maar heel weinig voedsel nodig
De kruimels op de vloer in de keuken kunnen voor muizen al voldoende zijn, om in leven te blijven. Daar komt bij, dat er op een boerenerf vaak veel meer voedsel te vinden is dan enkele broodkruimels. Denk bijvoorbeeld ook aan de brokken die aan schapen of koeien worden gegevens, de graankorrels voor kippen, enzovoorts. Het is belangrijk om dergelijke voeding voor de beesten in een voederbak aan het vee te geven. Op deze manier voorkom, je dat het voer op de grond blijft slingeren. Iets wat de kans op muizen aanzienlijk zou vergroten!

Dicht kieren en gaten in muren
Om de kans op muizen in de boerderij te verkleinen, is het belangrijk om gaten en kieren in de muur te dichten. Door de jaren heen kan het voegwerk verslechterd zijn, waarbij er stukken voeg zijn weggevallen. Muizen hebben maar heel weinig ruimte nodig om een woning binnen te dringen. Naast de gaten in buren, kan dit ook de ruimte onder een deur zijn. Er zijn verschillende manieren om deze gaten te dichten. Laat de voeg opnieuw aanbrengen of maak gebruik van een klein rooster. Onder de deur kan een drempel worden gelegd.

Hulp bij de bestrijding van muizen in een boerderij
Zelf muizen bestrijden blijkt vaak erg lastig te zijn. Het is daarom raadzaam om hier professionele hulp voor in te schakelen. Deze muizenbestrijders weten waar ze de muizen kunnen vinden en hoe deze gevangen moeten worden. Op deze manier kan een ernstige plaag voorkomen worden. Zeker in de buurt van vee zijn de muizen gevaarlijk. Ze nemen vaak ontzettend veel bacteriën mee in hun vacht, die gevaarlijk zijn voor dieren met een verslechterde weerstand.

Tip: informeer ook eens naar mogelijkheden om zelf preventieve maatregelen te nemen tegen muizen.