We kunnen er niet omheen dat onze koopkracht al tijden onder druk staat. Natuurlijk zou het helpen als we eindelijk de loonsverhogingen krijgen waar de politiek al tijden om roept. Het zou misschien ook helpen als een deel van de enorme begrotingsoverschotten zou worden gebruikt voor lastenverlichting. Alle beetjes helpen, en sommigen zelfs meer dan een beetje, om ervoor te zorgen dat we aan het eind van de maand meer overhouden.

Maar we kunnen op dat punt ook zelf dingen doen. We hoeven daarvoor niet eens onze leefgewoonten aan te passen. Een reeks slimme websites helpt ons om voor allerlei zaken die we gewoon zijn te doen de meest kosteffectieve of goedkoopste optie te vinden. Vluchten boeken bijvoorbeeld, of een vakantiehuis huren. Een nieuwe bank of koelkast kopen. De goedkoopste autoverzekering vinden. Ja zelfs de wekelijkse boodschappen doen.

Door op deze manier bij allerlei aankopen slim te winkelen kunnen we op jaarbasis honderden, soms zelfs meer dan duizend euros besparen. Geld dat we vervolgens kunnen inzetten voor allerlei andere belangrijke aankopen. Zo geven we onszelf dus extra koopkracht, door te doen wat we toch al deden. Gewoon even een autoverzekering vergelijken voordat je er een afsluit: het lijkt zo’n eenvoudige handeling, maar het kan echt een enorm verschil maken.