Iedereen kan zich goed voorstellen dat een scheiding heel wat zaken met zich meebrengt die geregeld moeten worden. Daar hoef je niet eens een ervaringsdeskundige of juridisch expert voor te zijn, want denk maar eens aan het verdelen van het vermogen en de inboedel, het opstellen van een ouderschapsplan (als er minderjarige kinderen bij de scheiding zijn betrokken) en natuurlijk het regelen van woonruimte.

De eerste zaken zijn tegenwoordig – mits je in goed overleg uit elkaar gaat – goed en snel te regelen. Gelukkig zien veel stellen dit ook in en worden digitale startups, zoals bijvoorbeeld het online scheiden, steeds populairder. Het is immers sneller, goedkoper en je hoeft niet eens naar de rechtbank.

Een heel stuk problematischer blijft echter het vinden van nieuwe woonruimte. Want wist je dat er in ons land ieder jaar meer dan vijfendertigduizend echtparen een scheiding aanvragen? En dat cijfer is ook nog eens exclusief het aantal stellen dat niet getrouwd is, maar wel besluit om uit elkaar te gaan. Het is dan ook niet zo vreemd, dat het voor veel mensen lastig is om na een relatiebreuk een nieuwe woning te vinden.

Eén buitenkant, twee mogelijke woningen

Dit probleem viel de Nederlandse ondernemer Omar Kbiri enge tijd terug ook op. In zijn omgeving zag hij dat het voor koppels lang niet altijd vanzelfsprekend is om bij elkaar te blijven, maar dat het moeilijk kan zijn om in je eentje een ander huis te vinden. Zijn oplossing? Een woning die je in tweeën kunt splitsen na een scheiding!

“Het zou mooi zijn als je binnen een maand losgekoppeld bent” – Omar Kbiri, ondernemer en bedenker van ‘Prenuptial Housing’

Samen met het Amsterdamse architectenbureau Studio OBA werkte hij dit concept, met de naam ‘Prenuptial Housing’, uit. Het resultaat is een woonboot die bestaat uit twee delen van lichtgewicht koolstofvezel en hout, maar die door houten platen aan de buitenkant eruit ziet alsof het één geheel is. Een eenvoudig verbindingsmechanisme houdt de delen bij elkaar, maar zorgt ervoor dat de woning snel in tweeën te delen is.

Concept en realisatie

Het huis is nu vormgegeven als een woonboot, maar Studio OBA geeft aan ook mogelijkheden te zien om de woning op wielen te zetten. En hoewel het eigenlijk nog maar een concept is, is men er al wel enthousiast over en bestaat de kans dat de woning uiteindelijk echt gebouwd gaat worden. Projectontwikkelaar Jan Snel, dat gespecialiseerd is in het creëren van tijdelijke en flexibele woonvoorzieningen, heeft interesse getoond in het concept.