Iedereen die dit jaar niet onder een steen heeft geleefd, heeft weleens van de e-sigaretten gehoord. Dit is een elektrisch apparaatje dat gebruik maakt van waterdamp. Daarnaast bestaat de damp van de e-sigaret ook uit smaakstoffen. Een e-smoker wordt gevuld met een e-liquid. E-liquids voor de e-sigaret kun je zowel met als zonder nicotine kopen. Als je een vloeistof met nicotine koopt, bevat de damp van de e-sigaret uiteraard ook nicotine.

Hoe werkt de e-sigaret exact?
Door de vloeistof in de e-sigaret te verdampen, kun jij deze damp inademen. Deze damp krijg je echter niet zomaar. Om de vloeistof te laten verdampen, wordt een zogenaamde clearomizer gebruikt. Het onderdeel dat de vloeistof uiteindelijk doet verwarmen, noemt men de coil. De coil wordt flink warm en zal na verloop van tijd vervangen moeten worden. Meestal is dit na twee weken intensief gebruiken het geval. Als de e-sigaret raar begint te smaken, wordt het tijd om de coil te vervangen.

Hoe schadelijk is deze vorm van roken?
Hoe schadelijk het roken van de e-sigaret precies is, is eigenlijk niet bekend. Voor- en tegenstanders voeren hier veel discussie over. De ene keer zegt men dat de e-sigaret gezonder is dan de reguliere sigaret en een andere keer is de e-sigaret juist negatief in het nieuws. Als je ervoor kiest om de e-sigaret te gebruiken, is het aan te raden om in ieder geval voor betrouwbare merken te kiezen. Voordat je een model koopt, is het dus een goed idee om je hierover in te lezen. Ook wat betreft liquids heb je veel keuze. Het is zeker verstandig om goed na te gaan welke ingrediënten de liquids die jij wilt, bevatten.

Roken is vrijwel altijd slecht, in welke vorm dan ook. Waarom veel mensen dan toch overstappen op de e-sigaret? Omdat veel wetenschappers het vermoeden hebben dat het op de korte termijn minder schadelijk is dan de reguliere sigaret, al moet hier nog wel onderzoek naar gedaan worden. De meest legitieme reden om over te stappen op de elektronische variant, is het feit dat je zo meer controle hebt over het nicotinegehalte. Je kunt je nicotinegebruik uiteindelijk zelfs helemaal afbouwen.