Beginnende online ondernemers staan voor veel keuzes. Bijvoorbeeld als het gaat om het vormgeven en onderhouden van de website of webshop. Het is toch handig om zelf producten aan een webwinkel toe te voegen net als andere content. Of om een compleet CMS-systeem te hebben dat nog veel meer mogelijkheden biedt.

Het is in ieder geval van belang om voor software te kiezen, waarmee het gemakkelijk werken is. Shopify Nederland biedt bijvoorbeeld een compleet en handig CMS-systeem. Dit systeem is ideaal om als startende online ondernemer zonder technische kennis nodig te hebben mee te beginnen. Dat is WordPress natuurlijk ook met als uitbreiding WooCommerce om een webshop te starten. Het is dan wel nodig om net even wat meer instellingen te installeren.

Webshop of website met content?
Het is wel afhankelijk van het type onderneming om een keuze te maken uit handige CMS-systemen voor starters. WordPress beschikt over een praktisch CMS-systeem als er sprake is van een website met diensten. Het is gemakkelijk om tekst toe te voegen net als filmpjes en afbeeldingen. De lay-out is naar eigen wens aan te passen net als het lettertype en de kleuren.
Het starten van een webshop vergt al een uitgebreider CMS-systeem. In dat geval biedt het kant-en-klare concept van Shopify extra gemak voor de beginnende ondernemer. Naast een compleet CMS-systeem is er tevens sprake van extra functionaliteiten. Bijvoorbeeld met de ingebouwde tools om voor marketingdoeleinden te gebruiken. Of om online producten via social media of op marktplaatsen aan te bieden.

Beheer via één dashboard
Het is voor beginnende online ondernemers zonder technische kennis belangrijk om de webwinkel of website gemakkelijk te beheren. Daarom is het handig om de keuze te maken voor een CMS-systeem dat beheer biedt via één dashboard. In een webwinkel is het dan gemakkelijk om bestellingen te beheren. Bijvoorbeeld met het bijhouden van verzendingen en het ontvangen van betalingen. In het verlengde van betalingen is het handig om gemakkelijk betaalmethodes te koppelen. Zowel WordPress voor websites als Shopify voor webwinkels bieden beheer via een overzichtelijk dashboard.

Ondersteuning bij CMS-systeem
Een CMS-systeem waarbij er sprake is van ondersteuning is voor de starter natuurlijk van belang. Vooral als de technische kennis ontbreekt, is het prettig om terug te vallen op de kennis en service van een supportteam. Bij een CMS-systeem tegen betaling, zoals Shopify is er een ondersteuningsteam beschikbaar. Bovendien beschikt dit platform over een community die de mogelijkheid biedt van andere ondernemers te leren. Een dergelijke community is er overigens ook voor open source WordPress websites.

CMS-systeem op maat laten ontwikkelen
Er is nog een optie voor startende ondernemers en dat is het laten ontwikkelen van een CMS-systeem op maat. Hier hangt echter ook een prijskaartje aan, maar heeft wel als voordeel dat er geen overbodige modules zijn. Naast de prijs voor het ontwerp van de website zijn hier voor het onderhoud, hosting en support maandelijks kosten aangekoppeld. Het hangt natuurlijk van het budget en van de wensen van de startende ondernemer af welk CMS-systeem de voorkeur krijgt.