Dat het roken van tabak verslavend kan zijn, dat weet iedereen. En dat het op den duur ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken, twijfelt ook niemand meer aan. Stoppen met roken is voor veel mensen een opgave die ze zonder ondersteuning niet of nauwelijks voor elkaar krijgen. Elektrisch roken kan een tijdelijke uitkomst bieden en net dat extra zetje geven dat je nodig hebt. Met een e-sigaret kun je gefaseerd je nicotinebehoefte verminderen, zonder de nare bijverschijnselen die je toch weer naar de sigaret doen grijpen.

Hoe werkt elektrisch roken?
Een elektrische sigaret bestaat uit een aantal onderdelen. Je hebt een batterij die het vermogen levert. Je plaatst een coil in een reservoir met E-liquid. Deze coil is omgeven door organisch katoen, dat de vloeistof absorbeert. De stroom van je batterij verhit de coil, zodat er een damp ontstaat, die je kunt inhaleren. E-liquids kunnen zowel nicotine als smaakstoffen bevatten. Je batterij is oplaadbaar en gaat in principe een dag mee, voordat je hem weer op moet laden. Een coil heeft een levensduur van circa twee weken. Bij een goede online leverancier kun je zowel starterssets als losse onderdelen veilig en snel bestellen.

Elektrisch roken om van je verslaving af te komen
Elektrisch roken kan je helpen om van je verslaving af te komen. Er is inmiddels al veel onderzoek gedaan naar de e-sigaret en ook daar zitten nadelen aan. Gebruik je de elektrische sigaret alleen om van het roken van tabak af te komen, dan vallen de nadelen weg als je volledig gestopt bent. Een groot voordeel van vapen is het feit dat je geen teer en andere schadelijke stoffen binnenkrijgt, die in elke reguliere sigaret voorkomen. Door over te stappen op elektrisch roken, wordt je lichaam hier niet meer aan blootgesteld. Je kunt zo je nicotinebehoefte langzaam en stapsgewijs afbouwen. Je begint met een e-liquid met een hoog nicotinegehalte en na verloop bouw je de nicotineconcentratie af. Roken is echter voor veel mensen ook een gewoonte. Je wilt iets in je handen hebben. Een e-sigaret voldoet ook aan die behoefte. Je wilt van je schadelijke verslaving en gewoonte af? Door te vapen gaat dit op een verantwoorde manier en bouw je langzamerhand je verslaving af.

De voor- en nadelen van elektrisch roken
De geur van een elektrische sigaret is over het algemeen aangenaam, zeker als je E-liquid geur- en smaakstoffen bevat. De damp geeft geen vlekken en ook geen aanslag op tanden en vingers. Je kunt bovendien af en toe een trekje nemen en hem vervolgens weer in je zak steken. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan elektrisch roken. Je krijgt nog steeds schadelijke stoffen binnen. De effecten op de langere termijn worden onderzocht, maar de risico’s zijn nog niet geheel bekend. Als je in een restaurant of kroeg bent, zal je nog steeds naar buiten moeten om te vapen. In het begin kun je last hebben van een droge mond, omdat in tegenstelling tot tabak, de damp van je e-sigaret je speekselklieren niet stimuleert. Echter, als tijdelijke oplossing in een proces van stoppen met roken, wegen de voordelen duidelijk op tegen de nadelen.