Er zijn een hoop mensen die regelmatig meedoen aan de loterij. We dromen er natuurlijk allemaal van om deze te winnen maar hoe groot is deze kans eigenlijk. Het zal je waarschijnlijk weinig verbazen, de kans om de hoofdprijs te winnen is ontzettend laag. Wat is nu de beste loterij om aan mee te doen en hoe groot is de kans dat je wint? We bekijken de grootste loterijen van Nederland en kijken wat de winkans is en hoeveel je kunt winnen.

De staatsloterij
Wanneer je meedoet aan de staatsloterij heb je de hoogste winkans. De winkans is namelijk 1 op 2. Het enige nadeel is dat er ontzettend veel lage prijzen in zitten. Het kan dus zomaar zijn dat je 15 euro betaald voor je lot en maar 10 euro wint. De kans dat je een hoge prijs wint is een stuk lager. De kans op de hoofdprijs bij een maandelijkse trekking is namelijk 1 op 2,6 miljoen.

Nationale Postcode Loterij
De winkans van de Postcode loterij is een stukje lager, namelijk 1 op 7. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat zij een hoop geld doneren aan goede doelen. De hoofdprijs is de postcode kanjer. De kans dat je deze samen met je buurt wint is 1 op 242.000.

BankGiro Loterij
De winkans bij de BankGiro Loterij is 1 op 3. Een redelijke winkans dus. De grote prijzen bij deze loterij zijn de weekprijs en de miljoenenprijs. Wanneer je een jaar lang mee speelt is de kans op een weekprijs 1 op 10.000 en de kans op een miljoenenprijs 1 op 83.000.

De Lotto
De winkans bij De Lotto is niet erg hoog. De prijs dat je iets wint is 1 op 5,7 maar de kans dat je iets wint dat meer is dan je lotprijs is 1 op 53. De kans dat je alle getallen goed hebt is ook niet bepaald hoog, namelijk 1 op 10.000.000. De kans dat je de jackpot wint is zelfs maar 1 op 49.000.000.

De Vriendenloterij
De winkans bij deze loterij is 1 op 4. De Vriendenloterij heeft twee grote prijzen. De miljoenen prijs en de maandelijkse hoofdprijs. De kans op een miljoenenprijs is 1 op 24.000 en de kans op de maandelijkse hoofdprijs is 1 op 24.700.