Wie in de maanden na de opkomst van de Bitcoin wilde handelen in cryptovaluta, die had een beperkt aantal mogelijkheden. Er waren niet veel exchanges die het mogelijk maakten om in cryptovaluta te handelen. Wie nu kijkt naar het aantal exchanges, die ziet dat het nagenoeg onmogelijk geworden is om direct een goede website te kiezen. Er zijn in de tussentijd meer dan 500 verschillende exchanges opgezet. En dit aantal stijgt nog altijd met de week. De populariteit van de exchanges maakt het niet makkelijker voor de gebruikers.

Eindeloze mogelijkheden
Het is aantrekkelijk dat de consument de keuze heeft uit verschillende aanbieders. Hoe meer keuze er is, hoe beter dit normaliter is. Maar niet wanneer de wildgroei totaal ongeremd is en het aantal exchanges bijna langer is dan het cryptovaluta overzicht op bijvoorbeeld Cryptostart waarin de tokens zelf opgenomen zijn. Vooral het gebrek aan transparantie is problematisch voor de beginnende investeerder of handelaar. Wanneer je niet weet waar je op moet letten, is de kans groot dat je een verkeerde keuze maakt.

Exchanges mét of zonder fiatgeld
Het is belangrijk om te kijken naar het grootste onderscheid binnen de exchanges. De meeste platformen faciliteren de handel tussen verschillende cryptovaluta. Hier kan geen gebruik gemaakt worden van fiatgeld. Dit heeft een aantal consequenties. Als beginnende handelaar zonder cryptovaluta kun je hier niet terecht en winsten uit handel kunnen niet uitbetaald worden in euro’s of dollars, omdat deze valuta niet ondersteund worden. Het betekent ook dat de waarde ten opzichte van de euro of dollar betekenisloos wordt. De crypto-exchanges waar alleen cryptovaluta verhandeld kunnen worden, zijn dus alleen interessant voor de mensen die al cryptomunten hebben.

Voor de beginnende handelaar zijn de exchanges die wél ondersteuning bieden voor fiatgeld interessanter. Deze exchanges worden ook gebruikt door handelaren die een gedeelte van de winst over willen maken naar hun bankrekening. In euro’s of dollars dus.

Meerdere exchanges gebruiken
In het kader van het aantal exchanges dat actief is op dit moment, is het belangrijk dat de consument inziet dat het gebruik van meerdere platformen lonend kan zijn. De prijzen voor het kopen en verkopen, én de tarieven voor het verhandelen van cryptomunten, lopen namelijk sterk uiteen. Door gebruik te maken van verschillende platformen is het mogelijk om actief in te spelen op kleine veranderingen op de markt. Het volatiele karakter van de digitale valuta draagt hier uiteraard sterk aan bij.

Het kiezen van een exchange
Ben je op zoek naar een exchange voor het verhandelen van cryptocurrency, let dan vooral op de veiligheid en het aantal mensen dat actief is op het platform. Vraag en aanbod worden namelijk alleen bepaald door de gebruikers op de exchange waar jij actief bent. Ben je iemand die zoekt naar de goedkoopst mogelijke munten met de sterkste potentie, dan is het goed om te kiezen voor een exchange waar veel altcoins aangeboden worden, maar waar ook ruimte gelaten wordt voor de ICO’s. In de laatstgenoemde categorie zijn vaak grootste groeiers te vinden, wanneer je weet waar je op moet letten.