Toen het virtuele fenomeen Bitcoin werd gelanceerd, reageerde de wereld aanvankelijk sceptisch. Een munteenheid zonder steun van centrale banken, dat kon niet goed gaan. In de wilde beginjaren na de lancering in 2009 leken de wilde de koersstijgingen en dalingen de critici gelijk te geven. Maar op die eerste onrustige fase volgde een fase van consolidatie en aanhoudende waardestijging.
Inmiddels zijn de zogeheten cryptocurrencies niet meer weg te denken uit het economisch nieuws. Het nieuwe financiele fenomeen heeft ook zijn eigen platforms gecreeerd waar allerlei soorten produkten worden verhandeld. Zo kan u bijvoorbeeld Ripple verkopen via Satos.nl, een van de vele nieuwe sites waarop u makkelijk, veilig en snel allerlei soorten cryptocurrencies kunt verhandelen. Zowel kopen als verkopen gaat eenvoudig, bij verkoop wordt het bedrag in euros onmiddellijk op je rekening gestort.
Voor wie niet weet wat Ripple is: het is gelanceerd in 2012 als een relatief energie-efficient alternatief voor Bitcoin. Het gebruikt een publiekelijk gedeeld databasesysteem voor het beoordelen van de deugdelijkheid en waarde van transacties. Het is vooral populair in het bedrijfsleven, maar wordt in toenemende mate ook gebruikt om transacties tussen individuen te verrekenen. Het voornaamste voordeel van Ripple is de snelheid. Banken gebruiken nog oude systemen waarin een internationale betaling een halve dag of langer onderweg kan zijn. Met Ripple wordt dat teruggebracht tot een microseconde. Een tweede voordeel is dat de transactiekosten veel lager zijn dan bij andere cryptocurrencies – niet onbelangrijk voor een betaalmiddel.
Al met al dus een interessant alternatief voor andere cryptocurrencies, met een duidelijke praktische toepassing en een lagere milieuvoetafdruk.