U bent af. Het kale feit dat u op dit stukje klikt, omdat u blijkbaar denkt dat ergens 10% gegerandeerd per jaar is te verdienen of rendement te maken, betekent eigenlijk dat u een gevaar voor u zelf bent. U bent gevoelig voor bedrog, omdat u al dan niet stiekem toch in wonderrendementen gelooft.

U hoeft zich er niet voor te schamen, want u bent niet de enige. Ja, 10% rendement gegarandeerd per jaar! Ik zet deze kop nu niet alleen boven dit stukje op Jalta , maar ieder jaar doe ik dat ook één keertje in mijn vaste morrning call op beleggerssite IEX. Zomaar, als ik er aan denk. Altijd – gegarandeerd! – heb ik minimaal dubbele bezoekcijfers.

U zou zeggen dat het publiek – zowel professionals als particulieren – op een beleggerssite beter weet, maar nee. Hoe is het mogelijk, want iedere belegger hoort te weten dat het enige gegarandeerd rendement de rentes op Nederlandse staatsobligaties zijn. Ook hier geen 100% zekerheid, maar Nederland heeft nog nooit haar verplichtingen verzaakt.

De Nederlandse tienjaarsrente – zeg maar dé rente – doet nog geen +0,2%. Dit is nu het gegarandeerde rendement. Alles daarboven kent risico. Mijn spaarrekening dan à 1%, vraagt u? Strikt genomen is spaargeld riskant, omdat u uw geld kwijt bent als de bank failliet gaat, maar u weet dat Nederland tot 100.000 euro garant staat.

Gisteren had ik een stevige woordenwisseling met OptionAlert. Dat zet een product in de markt dat sneeuwbalmarketing combineert met opties. Op het eerste gezicht is het een ordinair piramidespel of Ponzi-scheme, maar het zit verfijnder in elkaar en – de eigenaar is niet gek – het zal juridisch best in orde zijn.

Te mooi om waar te zijn is te mooi om waar te zijn

Neemt niet weg dat wat mag niet altijd moet. Nu ben ik redelijk ingevoerd in de markten, maar het kostte mij drie keer lezen om een beetje te snappen hoe het product in elkaar steekt. Dat ga je toch niet aan nietsvermoedende particulieren verkopen? Veel te ingewikkeld. Dat moet je gewoon niet willen als uitgever.

Hier is mijn stukje daarover. Boos belletje vervolgens van de uitgever, die het uiteraard totaal met mij oneens was. Hier leest u zijn reactie. Oordeelt u verder zelf maar. Wees echter alert, want ik geef u op een briefje dat de komende tijd meer wonderproducten verschijnen die droomrendementen beloven of zelfs garanderen.

De hele beleggingswereld is er nerveus van, ondanks de mooie en torenhoge beurs en jarenlang gerealiseerde toprendementen. Het grote publiek is de beurs aan het herontdekken. Koudwatervrees en bang voor een krach, maar toch. Edoch, nog precies hetzelfde! Zoveel mogelijk rendement en snel een beetje, luidt de wens.

“Sommige van mijn klanten staan dit jaar al op +30%. Nu w.i.l.l.e.n. ze +100%”, verzuchtte een Haarlemse vermogensbeheerder maandag nog tegen mij. Nee, er is niks geleerd na de kiezelharde beursdalingen van 2000-2003 en 2007-2009, die het vermogen van menige, met name greedy particulier om zeep heeft geholpen.

Dat gebeurde niet alleen met aandelen, maar vooral met te-mooi-om-waar-te-zijn-producten. Woekerpolissen, aandelenlease, teakhoutplantages, vastgoed in Dubai en wat al niet meer. We kennen de gouden beloftes en drama’s rond de eeuwwisseling. Kent u deze nog? Uw huis als pinautomaat!

Herken het foute product

Woekerpolissen, aandelenlease, teakhoutplantages, Worldonline of vastgoed in Dubai gaat het dit keer niet heten, te besmet die namen. Maar komen gaan ze. Waarom? Omdat ú begerig en ongeduldig bent en geen genoegen neemt met uw adviseur, vermogensbeheerder of bank die het niet over rendement, maar alleen over risico wil hebben.

De industrie is echt voorzichtig geworden. Zoals ik met het voorbeeld van die Haarlemse vermogensbeheerder al aangeef, de financiële wereld ziet de bui alweer hangen en weet wie de schuld krijgt als het fout gaat. U wilt echter meer en net zoals u in de titel van dit stukje bent getuind, gaat u uw oren ook weer laten hangen naar gouden bergen-producten.

Zo gaat het al vier eeuwen. Gelukkig zijn die producten doorgaans wel goed te herkennen. Let op de spotjes en reclames! Hier hebt u een basisbingokaart:

· Ze zijn bijna altijd bekend van radio, tv, glossy magazines en andere glamour-achtige sites

· Gegarandeerd rendement is er tot +0,2%, zoals gezegd. Alle (valse) beloftes daarboven zijn echt een knalrood stoplicht

· Prognoserendementen, ook zoiets. Laat u niet gek maken. Het eerste prognoserendement moet nog altijd worden gehaald

· Heeft de uitgever het vooral over rendement en niet over risico en laat staan kosten? Rood vlaggetje zou ik zeggen

· Over kosten gesproken. Dit soort producten zitten er doorgaans tjokvol mee – u zit zo aan 3% – maar ze zijn vaak moeilijk te spotten of zelfs onvindbaar

·Te mooi om waar te zijn is bij financiële producten ook altijd te mooi om waar te zijn. Gratis geld bestaat niet!

· Beleg nooit met geleend geld. Dan gaat u twee keer de boot in. Er liggen nu nog duizenden mensen krom voor bijvoorbeeld hun LegioLease-schuld van rond de eeuwwisseling

· Let op als de inleg minimaal 100.000 euro is. Boven dit bedrag is namelijk – vraag mij niet waarom! – geen vergunnig nodig van onze toezichthouder, de Autoriteit Financiële markten (AFM). Boefproducten zitten hier altijd boven

· Beleg nooit in een product dat u niet binnen twee minuten begrijpt! Dat is misschien ook weer overdreven, maar een goed beleggingsproduct is altijd simple & stupid en zo transparant, dat zelfs een leek er dwars doorheen kijkt. Steek nooit uw geld in iets wat u niet (helemaal) begrijpt

Dit behoedt u hopelijk voor het ergste. Niettemin maak ik mij geen illusies. De meest verwoestende kracht op de beurs is de hebzucht en roekeloosheid van gewone mensen. Tulpenmanie, South Sea Company, Dow Jones 1929, Nikkei 1989 en Nasdaq 2000: de beruchtste bubbels en krachs waren altijd drukbevolkt door dagjesmensen op de beurs, particulieren.