‘En bedankt, babyboomers’. Onder die provocerende titel zond RTLZ een programma uit over het grote onrecht dat de millennials,  zij die helaas geboren zijn tussen 1980 en 2000, is aangedaan. De schuldigen? Dat is duidelijk, dat zijn de babyboomers die geen verdere introductie behoeven.

Voorafgaand aan de uitzending mocht presentatrice Frederieke Hegger Op 7 september de plagen die haar generatie treffen alvast bij De Wereld Draait Door voor het voetlicht brengen. Het is een inmiddels bekende riedel: aan een baan met een beetje vastigheid is niet te komen, een hypotheek zit er dus ook niet in en de wat oudere millennial die al wel een huis kocht kijkt door de crisis in veel gevallen nog steeds tegen een woning aan die zwaar onder water staat. En dat is blijkbaar allemaal de schuld van de babyboomers die door Hegger in haar programma ‘ter verantwoording’ worden geroepen.

C’est la vie

Nu ga ik niet beweren dat het die millennials allemaal van een leien dakje gaat maar voor zeurverhalen kan ik weinig sympathie opbrengen. We hebben het hier over een generatie die in grotere welstand is opgegroeid dan alle voorgaande. Die chillend en festivalhoppend heeft kunnen genieten van haar jonge jaren zoals nooit eerder vertoond. Gebruik makend en profiterend van alle verworvenheden die eerdere generaties hebben voortgebracht. Maar die nu ze zelf aan de bak moet en merkt dat niet alles meer vanzelf komt begint te klagen. En de babyboomer verwijt dat die zoveel meer geluk heeft gehad met alles dan zij. Wat een gênante vertoning. Natuurlijk is het zo dat de ene generatie wat meer geluk heeft op bepaalde terreinen dan andere. En weer meer pech wat betreft andere zaken. C’est la vie. Wie beweert dat de babyboomers altijd de wind mee hebben gehad kent de geschiedenis niet of is die gemakshalve vergeten. Ook zij hebben tijdens hun loopbaan diepe economische crises meegemaakt met alle massawerkloosheid en onzekerheid van dien. En hoe het voelt om na een zware crash op de huizenmarkt jarenlang tegen enorme restschulden aan te kijken is velen van hen ook niet onbekend. Maar nu ze er ondanks die stormen in veel gevallen aan het eind van hun loopbaan toch nog redelijk comfortabel bijzitten zitten ze bij RTLZ in het beklaagdenbankje. Wat een demagogische flauwekul.

Met Hegger ben ik het eens dat we gemiddeld genomen echt geen medelijden hoeven te hebben met de babyboomers of nog ouderen. Maar ze lijkt te vergeten dat haar generatie echt niet de eerste is die onder een ongelukkiger gesternte de arbeidsmarkt moet betreden. Door de torenhoge jeugdwerkloosheid begin jaren tachtig duurde het voor heel veel jongeren van toen ook lang voor ze enige baanzekerheid hadden of een huis konden kopen. Botte pech. En waar Hegger verongelijkt stelt dat ze slachtoffer is van een crisis die ze niet zelf heeft veroorzaakt gold dat ook voor die toenmalige jongeren. En ook toen was het heel normaal dat de vermogens vooral bij de ouderen zaten en niet bij de jongeren. Dat is namelijk de natuurlijke loop der dingen. Maar anno 2016 lijkt Hegger dat maar oneerlijk te vinden.

Self Fulfilling Prophecy

Laten we het verder kort houden. Of de toekomst iets wordt, hangt vooral van jezelf af. Van je eigen inspanningen. En vooruit, van een beetje geluk. Gelukkig weet ik uit eigen ervaring dat veel millennials dat goed begrijpen. Die inzien dat ze net als voorgaande generaties zelf aan de slag moeten willen ze een mooie carrière – en vermogen opbouwen. En dat tegenwind onvermijdelijk is. Net afgestudeerden alleen tegen een stagevergoeding aannemen is niet goed. Maar als je jammert dat die mooie toekomst die je was ‘beloofd’ niet uitkomt, zoals Hadjar Benmiloud in de RTLZ uitzending doet dan klink je echt als een verwend nest. Als millennials zo collectief in de defaitistische klaagstand blijven staan dan wordt de omschrijving ‘verloren generatie’ die hier en daar al te horen is, een self fulfilling prophecy. Helemaal als ze de vrijblijvende ideeën van hun generatiegenoot Jesse Klaver omarmen. De belofte van een ‘prettig leven’ en de walm van verschaald gratis bier die van het Groen Links concept verkiezingsprogramma opstijgt is werkelijk niet te harden. Maar dit verder geheel terzijde.

Overigens is er toch één punt waarop de millennials de babyboomers inderdaad ter verantwoording kunnen roepen. Want die hebben duidelijk verzuimd ze de nodige weerbaarheid en realiteitszin bij te brengen. Maar genoeg geklaagd. Lieve millennials, jaloers zwelgen in zelfmedelijden en anderen verwijten dat ze meer geluk hebben gehad is echt niet chill. Jullie hebben nog vele decennia om ondanks al die tegenslagen die jullie nu al hebben gehad toch nog iets van je leven te maken. Ik wens jullie daarbij oprecht heel veel succes.

Ewoud Jansen is op twitter te volgen via @ewoudjansen