Een heuse scoop op Jalta. En wat voor een! De ECB-president Mario Draghi dreigde met aftreden als het ECB-bestuur hem niet massaal zou steunen bij zijn streven naar nog veel meer QE. Een bericht van uw razende monetaire reporter Edin Mujagic…

Enkele dagen geleden sprak ik op een internationale conferentie, met als sprekers/toehoorders economen van de universiteiten en centrale banken uit de voormalige Joegoslavische republieken, georganiseerd door de centrale bank van Bosnië-Herzegovina in Sarajevo. Terwijl ik in het vliegtuig naar de Bosnische hoofdstad nogmaals door de sheets van mijn presentatie bladerde (over keynesianisme en monetair beleid) wist ik dat het een leuke conferentie en bezoek aan Sarajevo zou worden. Maar ik had niet kunnen dromen dat ik daar een echte wat journalisten scoop noemen, zou ‘scoren’.

Tijdens een pauze raakte ik in gesprek met de Sloveens-Israëlische econome Joke Yadot. Zij is persoonlijk adviseur van de President van de  centrale bank van Slovenië. Aangezien Slovenië, ooit een deelstaat van Joegoslavië, tegenwoordig een euroland is, zit de President van de centrale bank van dat land automatisch in het bestuur van de ECB.

We hadden het – hoe kan het ook anders – over het ECB-beleid en vooral over het laatste besluit om de omvang van quantitative easing te vergroten van 60 naar 80 miljard euro per maand, de officiële rente te verlagen naar 0 procent en de depositorente te verlagen naar -0,4 procent. Realiseren diegenen die dat voorstel gesteund hebben hoeveel kwaad bloed dat wel zet in landen zoals Nederland en Duitsland, vroeg ik? Naar verluidt stemden de centrale bankiers uit die twee landen dan ook tégen de genoemde maatregel.

Voor zover ik weet, stak de Sloveense centrale bankier zijn hand omhoog toen Draghi vroeg wie vóór 80 miljard euro steunaankopen per maand is. Gezien de nare ervaringen met een soortgelijk monetair beleid in wat ooit Joegoslavië is geweest, waarvan Slovenië een onderdeel was, zou het Sloveense lid juist niet tégen moeten zijn, vroeg ik Yadot.

Ik was voorbereid op een salvo van argumenten waarom het ECB-beleid toch echt iets anders is en waarom QE en meer QE goed is voor de eurozone. Maar mevrouw Yadot zei geen woord, zij lachte alleen maar. Nog voordat de koffie op was en we naar binnen moesten voor het tweede deel van de conferentie zou ik weten waarom!

Volgens de persoonlijk adviseur van de opperste Sloveense centrale bankier en lid van het ECB-bestuur waren er meer bestuursleden dan Klaas Knot en de Duitse Sabine Läutenschläger van plan tegen het opkrikken van de hoeveelheid QE te stemmen. De groep tegenstemmers schijnt zodanig groot te zijn geweest, dat Mario Draghi, de President van de ECB, zich in een hoek gedrongen voelde. Zijn voorstel zou nog steeds aangenomen worden, de groep tegenstanders had bij lange na geen meerderheid, maar het bestuur zou definitief verdeeld zijn in twee groepen, beide van aanzienlijke omvang. Dát zinde Draghi niet. En toen gebeurde het….Draghi dreigde met aftreden als ‘zijn’ bestuur niet met een enorme meerderheid zou instemmen met zijn plan!

Joke Yadot kan het weten, ik heb dus geen reden te betwijfelen dat wat ze zegt klopt. Zeker niet omdat divisiedirecteur ‘monetair beleid’ bij de Sloveense centrale bank Shala Zadanes erbij stond en niets zei of deed wat te interpreteren is als een ontkenning ervan.

Het dreigement van Draghi werkte overigens: toen hij vervolgens vroeg wie er allemaal vóór het verhogen van QE naar 80 miljard euro en het verlagen van de officiële rente en de depositorente van de ECB, gingen 23 handen omhoog en kan de Nederlandse Tweede Kamer een hoorzitting gaan houden over dat ECB-beleid en de gevolgen ervan, gevolgen die al lang en breed voelbaar zijn in Nederland.