Koersen, altijd gaat het over die koersen op de beurs.  Dom, want rijk worden doet u van dividend, niet van koersen.  Als ze dat ergens weten, is het wel bij Royal Dutch Shell, dat vooral verantwoordelijk is dat de Amsterdamse beurs  op het hoogste punt ooit staat. Hoe zit dat?

Zelfs als u niet in Royal Dutch Shell belegt, belegt u tóch in Royal Dutch Shell.

Misschien hebt u zelf aandelen van De Koninklijke of Olies, of ze zitten in uw beleggingsfondsen of trackers (ETF’s). Zelfs als u nog nooit een voet op de beursvloer hebt gezet, zit u er toch in, zoals dat heet. Want geloof maar dat uw pensioenfonds er in belegt en anders uw verzekeraars of banken wel.

Wat dacht u van ons koninklijk huis? Het is het best bewaarde geheim van het Damrak. Niemand weet of en voor hoeveel de Oranjes aandelen Shell hebben. De laatste melding is van een eeuw geleden: 25%. Sindsdien zijn er enorm veel aandelen bij gekomen (verwatering), maar iedere honderdste procent telt.

De onderneming is een slordige 187 miljard euro waard op de beurs, eenderde van de waarde van het hele Damrak. Iemand die 0,6% bezit is al miljardair. De koers? Die doet al jaren niks… en niemand die het wat kan schelen. Shell is het enige Amsterdamse aandeel waarbij het zelden over de koers (prijs) gaat.

Bij Olies gaat het altijd om de waarde die het bedrijf voor zijn aandeelhouders genereert, het heilige der heilige van de Amsterdamse beurs: het dividend van Shell.

4 à 6%

Wereldwijd zijn er maar enkele van zulke grote bedrijven die zo’n onberispelijke reputatie hebben bij beleggers. Wat er ook gebeurt, Shell betaalt jaar-in-jaar uit altijd een mooi dividend (winstdeling) dat altijd net niets harder groeit dan de inflatie. En dat doet het bedrijf als sinds mensenheugenis.

De laatste keer dat Shell het dividend noodgedwongen moest verlagen – niet eens passeren, ofwel weglaten – was midden in de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien toucheert iedere Shell-aandeelhouder ieder jaar zo’n 4 à 6% dividendrendement op de koers waarop hij of zij het aandeel kocht.

Sparen? Staatsobligaties? Vergeet het maar. Waar krijgt u zo’n mooi rendement met zo weinig risico, ofwel de kans dat u mispeert? Daarom wordt De Koninklijke ook het Weduwen- & Wezenfonds genoemd. Zekerheid. Vertrouwen. Dan kijkt niemand meer naar de koers, ofwel de waan van de dag.

En zo leefden Shell-aandeelhouders nog lang en gelukkig… tot de olieprijs zomaar even in een paar maanden halveerde!

Iedereen snapt dat dit de omzet en resultaten van Olies onder druk zet. Onrust onder beleggers: kan Shell het dividend nog wel betalen? Komt er wel een verhoging aan? Maar vooral: ze gaan toch niet verlagen? Om die laatste vraag meteen te beantwoorden: nee, dat gaat zeker niet gebeuren.

Dividendverhoging?

Shell gaat haar dividendreputatie echt niet bezoedelen door zo’n oliedipje. Volgens beursexperts kan het concern het dividend van vorig jaar van 1,88 dollar per aandeel dit jaar gemakkelijk weer betalen. Of er een verhoging in zit? Shell legt zichzelf op met haar dividendverhogingen de inflatie te verslaan en die is er nu niet.

Donderdag presenteert Shell de jaarcijfers 2014, vermeldt ze het dividend 2015 en volgen sussende woorden? U kunt uw ogen uitwrijven over de olieprijs, maar bij de Koninklijke worden ze er (nog) niet warm of koud van. Kijk naar deze grafiek sinds er in de VS olie wordt gevonden. Shell heeft het gekker meegemaakt.

Op het hoofdkantoor in Den Haag denken ze ook in termen van decennia en zeker niet in de waan van de dag, zoals de actuele olieprijs. Daarom spreek ik ook van oliedipje. Eerst zien of we het er over zeg een halfjaar nog over hebben. Shell CEO Ben van Beurden zegt ook steeds zich geen enkele zorgen te maken.

Niettemin zou een dividendverhoging wel een ongelooflijk staaltje vertrouwen uitstralen. Nederlandse beleggers hebben echter geen reden tot klagen, want door de dollar-stijging is het dividend in euro’s in het laatste jaar stiekem al 20% opgelopen. Toch zou een verhoging om nog een reden een heuglijk feit zijn.

De Amsterdam beurs staat namelijk op het hoogste punt ooit!

unnamed-2

[Bron: Credit Suisse]

 

De AEX en die andere, onbekende AEX

Beursbedrijf Euronext wijdde er net als ondergetekende een tweetje aan. Dat was het wel. Meer aandacht trok het niet op het Damrak dat beursindex AEX een nieuw record neerzette. Nee, het was dan ook niet dé welbekende AEX die u kent van internet, krant en tv die een all time high aantekende.

Die zette in 2000, vijftienjarig jubileum dus, een berucht geworden score neer (ik ken hem zelfs uit mijn hoofd) van 703,18. Met de huidige stand op het bord mag u zelf uitrekenen hoe ver dat nog is. Ver, heel ver. Nu is het zo dat er niet één, maar twee AEX’en zijn. De bekendste is deze, die van die 703,18 dus.

Dat is een prijsindex. Die geeft louter en alleen aan wat aandelen kosten. Veel aandelen zoals Shell  betalen dividend uit hun winsten. Iedere keer als ze dat doen, wordt dat bedrag één-op één van de koers afgetrokken en verdwijnt zo ook uit de index. Kortom, de AEX prijsindex neemt die winstuitkeringen niet mee.

De AEX herbeleggingsindex doet dat wel. Daar blijft het dividend in de koers en de index. Het rente-op-rente-effect doet vervolgens in de loop van jaren en decennia de rest. Beide AEX’en gingen in 1983 van start en u ziet dat die herbeleggingsindex hierdoor bijna drie keer hoger staat dan de prijsindex.

unnamed

unnamed-1

Aandelen winnen op lange termijn altijd

Zo bezien is die AEX nog helemaal niet zo slecht met dat dividend van 3 à 4% per jaar. Met dank aan Shell en Unilever! Helaas is het een onbekende index, ofwel de industrie maakt er bijna geen producten op waar u in kunt beleggen. Dit is tegenstelling tot de gewone AEX, waar een stortvloed aan titels op is.

Volgens mij had de Nederlandse beurs een veel minder slechte naam gehad, als we ons in dit land de gewoonte hadden aangemeten naar de herbeleggingsindex in plaats van de prijsindex te kijken. Alleen de Duitsers en de Noren doen dat. De welbekende Duitse DAX is bijvoorbeeld ook een herbeleggingsindex.

Dat is jammer, want het is nog nooit voorgekomen dat aandelen over een periode van meer dan twintig jaar niets opleverden. Juist de gewone AEX suggereert dat beleggen deze eeuw een ramp is. De herbeleggingsindex laat zien dat zelfs in die barre tijden met een heuse krach er bij aandelen rendement opleverden.

Kortom, lange termijnbeleggen doet u voor het dividend en niet voor de koerswinst. Vraag het uw pensioenfonds en anders die Shell-beleggers maar. De grote particulieren onder hen vindt u vooral in Amsterdam-Zuid, Heemstede, Aerdenhout, Wassenaar en Bloemendaal. U weet nu bij wijze van waarom ze daar wonen.