Arno Wellens (37) is journalist en euroscepticus. Wellens studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en schreef samen met Jort Kelder het pamflet Het Euro Evangelie. Wellens werkte vier jaar voor zakenblad Quote en schrijft nu voor 925.nl over economie, bankiers en de euro. Ook is hij betrokken bij Thierry Baudets Forum voor Democratie. “Ik wens een ordentelijke afbouw van de euro.”

Welke plek op aarde zou je ooit nog eens willen bezoeken?
“Antartica. Dat lijkt me pas echt bijzonder. Nog volledig onontgonnen en het laatste stukje wildernis op aarde. Ik houd best wel van vakantie en meestal ga ik naar tropische bestemmingen. Ik had graag milieubeschermer willen worden, maar daar ben ik, vooralsnog, te arm voor, daarom wil ik Antarctica echt eens gezien hebben. Natuur zoals het is bedoeld: wild.”

Staan er nog boeken en films op je Bucket List?
“Nee. Alle boeken en films die ik wil zien, kijk ik ook.”

In welke periode van de geschiedenis zou je een dag willen leven?
“In Parijs tijdens de Belle Époque. Het leven was toen beter, er werd meer gehandeld met Europa, er was geen oorlog en wetenschap kreeg de ruimte. Sowieso is Parijs mijn favoriete stad, vanwege de cultuur en de historie. Elke hoek waar je je neus om steekt, zie je weer iets wat je nooit eerder hebt gezien.”

“De spanning tussen democratie, schulden en eindige hulpbronnen gaat ernstige geopolitieke problemen opleveren”

Welke ontwikkeling hoop je nog mee te maken als het gaat om de euro?
“Ik wens een ordentelijke afbouw van de euro. Dat de euro aan zijn einde komt, staat vast. De economieën van Europa zijn te verschillend voor een eenheidsmunt, hoe graag politici het ook anders willen zien. Het verdwijnen van kosten bij het grenswisselkantoor is leuk, maar we staan nu wel garant voor de schulden van andere landen, voor een bedrag van 25.000 euro per werkende. En dat gaat nog meer worden ook. Kortom: we verliezen duidelijk aan de euro en je merkt om je heen dat mensen daar behoorlijk klaar mee zijn. Met name de Zuid-Europese landen zijn niet concurrerend genoeg voor de munt die Noord-Europa gebruikt. Een land als Griekenland zou de salarissen ongeveer moeten halveren om het verdwijnen van het wisselkoersmechanisme op te vangen. Dat is niet realistisch. Het is dus niet de vraag óf het gebeurt, het einde van de splijtzwam die euro heet, maar wanneer en vooral hoe. Ik hoop dus dat het op een manier gebeurt die voor iedereen dragelijk is, waardoor we de vrede in Europa kunnen blijven garanderen.”

“D66 mag naar een onbewoond eiland.”

“D66 mag naar een onbewoond eiland.”

In welk onderwerp zou jij als journalist ooit nog willen duiken voor een groot verhaal?
“Door de schuldencrisis moeten we dingen doen die voor milieu en democratie onwenselijk zijn. Dat laatste is trouwens de reden om met Forum voor Democratie van Thierry Baudet samen te werken. Maar het verhaal van de komende decennia is de milieucrisis: uitgeputte natuurlijke hulpbronnen terwijl de schuldencrisis meer groei vergt. Griekenland kan onmogelijk zo hard bezuinigen dat het aflost – dat is sociaal onacceptabel gebleken. Dus verordent Europa – niet heel democratisch: laat door hervormingen de economie maar groeien bij gelijke schuld, dan verbetert de verhouding daartussen ook. In dat land is visserij een belangrijke inkomstenbron. Alleen is de oostelijke Middellandse Zee compleet leeggevist en vervuild. Meer groei uit die sector is uitgesloten, dus hoe kan dat land zich ooit uit het schuldenprobleem groeien? Het economisch model van meer groei om consumptieve schulden uit het verleden bij te benen, loopt op zijn einde. Dat geeft een spagaat die nu al vergt dat we de Griekse schuld maar moeten kwijtschelden. Iets eisen wat niet kan, is waanzin. De spanning tussen democratie, schulden en eindige hulpbronnen gaat ernstige geopolitieke problemen opleveren, op korte termijn al.”

“Er zijn enorme crises, en wij kijken met z’n allen naar Boer Zoekt Vrouw”

Met welke vrouw zou je nog eens een wijntje willen drinken?
“Met Dambasi Moyo, een in Zambia geboren econome die een paar jaar geleden met open armen werd ontvangen door zeg maar de rechts-conservatieve 50-plus-PVV’ers in het Westen, vanwege haar boek Dead Aid, waarin ze zich kritisch uitlaat over Westerse ontwikkelingshulp aan Afrika. Maar daarna zei ze: ik heb nog wat voor jullie. En toen kwam ze met het boek How The West Was Lost, over het einde van het Westen. Volgens haar is het Westen bezig met zelfdestructie. Er zijn enorme problemen, maar het Westen houdt zich liever bezig met leeg vermaak zoals entertainment, spelletjes en muziek. We hebben een hoge consumptiegraad, die we financieren met schuld – in avondlanden nota bene. Er is een economische crisis, er komt een gigantische grondstoffencrisis aan, de infrastructuur gaat naar de klote, er is een onbetaalbaar pensioenstelsel – en wij kijken met z’n allen naar Boer Zoekt Vrouw. Bizar.”

Wie zou je willen achterlaten op een onbewoond eiland?
“D66. Een partij die volgens mij het juiste wil, om de juiste redenen, maar uiteindelijk helemaal niks doet. Neem het referendum over de Europese Unie dat GeenStijl en het Burgercomité EU willen organiseren. Ooit was D66 voor referenda. Maar D66-leider Alexander Pechtold durft nu te beweren dat de EU te ingewikkeld is om aan burgers toe te vertrouwen. Dan zeg ik, één: schaf de hele democratie dan maar af, en twee: het is bewezen onzin. Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en IJsland hebben allemaal referenda over de euro gehouden en hebben allemaal nee gezegd. En wat blijkt: het was de juiste beslissing. Neem Denemarken. Dat doet mee aan de interne markt, maar betaalt niet mee aan het Griekse debacle. Ze hebben lagere belastingen en schulden en geven meer uit aan onderwijs, milieu en wetenschap. Slim gedaan. En wij? Om de Griekse schuld te garanderen hebben we garanties opgetuigd van 201 miljard euro. En let op: we gaan al die garanties nodig hebben. Dit is pas het begin en het wordt alleen maar erger.”