De Groningse stichting MIES (Maatschappij van Innovatie van Economie en Samenleving) lijkt er nu niet in te slagen voor de derde keer via crowdfunding iemand een jaar lang van een basisinkomen te voorzien. Is daarmee het basisinkomen van de baan? 

 

Het idee van MIES was een Groninger een jaar lang van een basisinkomen van maandelijks 1000 euro te voorzien, om te kijken wat hij/zij vervolgens met dit geld deed en zijn/haar leven invulde. De eerste 12.000 euro werd binnen 100 dagen opgehaald, de tweede 12.000 euro kostte 9 maanden, nu zit het crowdfundingsproject nog niet eens op 3.000 euro.

Ronald Mulder, de initiatiefnemer van MIES, hoopt de 9.000 euro op te kunnen halen tijdens het kennisfestival, waar ook over het basisinkomen zal worden gesproken. Maar sowieso is het na drie keer mooi geweest vindt hij. De politiek moet volgens hem Nederlanders een basisinkomen bieden.

De grote vraag is natuurlijk of de politiek hier wel trek in heeft. Sowieso het komende kabinet niet, dat met VVD, CDA en D66 een rechts economisch beleid zal gaan voeren. Maar het helpt de zaak van het basisinkomen natuurlijk ook niet dat het crowdfundingsproject niet echt werkt. Blijkbaar leeft het basisinkomen toch niet zo bij de linkse burgers als de idealistische initiatiefnemers hadden gehoopt.

Natuurlijk zegt MIES niet dat hun project is mislukt. En natuurlijk vindt MIES dat de overheid het basisinkomen straks maar moet regelen. Maar het geeft te denken: een links project dat zelfs niet over voldoende draagvlak onder linkse idealisten beschikt. Of ze vinden het wel mooi, maar willen er niet voor betalen…