Onlangs hebben we een duidelijke aanwijzing gekregen dat de Amerikaanse economie wind tegen krijgt, toen het aantal nieuwe banen in april laag bleek te zijn. Een rondgang langs de belangrijke agrarische gebieden in de VS bevestigt dit.

De Fed, de Amerikaanse centrale banken, heeft een hoofdkantoor in Washington en twaalf regionale kantoren die allemaal hun eigen district hebben. De zevende (Chicago), achtste (St. Louis) en tiende (Kansas City) zijn belangrijke agrarische districten. Die centrale banken kwamen onlangs met slechte berichten over de agrisector.

Alle drie regionale centrale banken meldden dat agrarische ondernemers hun inkomen behoorlijk zagen dalen, terwijl de kosten niet mee zakten of zelfs stegen. Als gevolg daarvan lossen agrarische ondernemers inmiddels steeds minder af op hun oude leningen. Zij rollen hun oude leningen vaker door, waardoor de vraag naar leningen enorm is toegenomen.

De agrarische ondernemers in de VS lenen daarnaast vooral meer om voldoende liquiditeit te verkrijgen op de korte termijn, om hun bedrijf te kunnen voortzetten, en niet zo zeer om nieuwe investeringen te doen. Juist omdat de enorm hogere vraag naar nieuwe leningen vooral met doorrollen van oude schulden en hoofd boven water houden te maken heeft, zijn tegelijkertijd banken strenger geworden in het beoordelen van de lening-aanvragen.

De agrarische ondernemers in de VS lenen vooral meer om het hoofd boven water te houden en niet zo zeer om nieuwe investeringen te doen

In alle drie genoemde districten eisen banken meer zekerheden om kredieten te verstrekken en doen ze meer beroep op subsidies en andere faciliteiten die de overheid stelt, waarbij de overheid een deel van het risico op zich neemt. Wie geld leent tegen variabele rente, heeft te maken met een duidelijke rentestijging.

Meer onderpand

Terwijl banken meer zekerheiden eisen, denk aan grond, is een van de gevolgen van de misère in de Amerikaanse agrarische sector dat de waarde van dat onderpand juist daalt. En niet zo’n beetje ook.

In het achtste district is de grondprijs in het eerste kwartaal van dit jaar 6,4 procent lager dan een jaar geleden. Het is de sterkste daling van de grondprijs in jaren.  In het naburige tiende district is sprake van een gemiddelde daling van 4 procent vergeleken met een jaar eerder. Zelfs de grond van uitstekende kwaliteit is goedkoper dan in 2015.

In het zevende district was dit alweer het zevende opeenvolgende kwartaal waarin de grondprijzen zijn gedaald. Het doet bij velen de herinneringen aan de jaren tachtig naar boven komen. Toen daalden de grondprijzen maar liefst 14 kwartalen achter elkaar. In sommige delen van het Amerikaanse midwest zijn de grondprijzen voor het laatst in 2013, licht, gestegen.

Om geld te lenen aan boeren eisen banken meer onderpand, lees grond, terwijl dat onderpand tegelijkertijd minder waard wordt

Wie als gevolg van de lagere grondprijzen en andere problemen redding probeert te zoeken in het verpachten van een deel van zijn grond, merkt al snel dat dat geen uitweg is. Door het grotere aanbod maar een lagere vraag naar pachtgrond, liggen de prijzen in de zevende district ongeveer 10 procent lager dan in 2015. Dezelfde berichten komen ook uit andere districten, waar de daling vaak het grootst is sinds 2009.

Deze ontwikkelingen in de agri-sector zijn nog een stuk van de puzzel die laat zien dat de Amerikaanse economie niet alleen niet sterk hersteld is maar nog voordat het zo ver is mogen komen, alweer in de recessiemoeras dreigt te zakken.