Ophef! Nederlandhatende Hamas-fanboy Abulkasim al-Jaberi werd in november opgepakt bij een anti-ZwartePiet-betoging omdat hij “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis” had geroepen. De arrestatie was al absurd, maar nu blijkt dat het OM ook daadwerkelijk overgaat tot vervolging van Al-Jaberi.

Van islamitisch fundamentalist tot PVV-tokkie, iedereen lijkt het er wel zo’n beetje over eens dat deze vervolging ronduit bespottelijk is. Hebben we verdomme net bevrijdingsdag gehad. En eergisteren herdacht wat er kan gebeuren als ongezouten kritiek op de macht verboden is. En ook nog eens op de sterfdag van Pim Fortuyn, een man die zich stelselmatige, breedgedragen demonisering (die veel verder ging dan ‘fuck you’) moest laten welgevallen zonder dat justitie een poot uitstak.

Vervolging van Al-Jaberi is behalve onzinnig, ook om een andere reden onwenselijk. Het riekt naar klassenjustitie, naar het kaltstellen van een activist met een afwijkende mening. En nou niet zeggen ‘majesteitsschennis is verboden’. Want waarom worden allerlei andere uitingen van ‘majesteitsschennis’ dan niet vervolgd? In cartoons, tweets, cabaretvoorstellingen, politieke of activistische bijeenkomsten, noem maar op. Het OM kan aan de gang blijven als ‘fuck de koning’ zeggen, een geldige reden is voor vervolging. Maar ze pakken er alleen een gozer met extreme denkbeelden voor op. Dat is een heel gevaarlijke ontwikkeling en bovendien koren op de molen van provocateur Al-Jaberi.

Afgelopen zomer was er op de Dam een pro-Gaza-betoging. Zoals we inmiddels weten zijn dat manifestaties van giftige Israëlhaat, doorspekt met antisemitisme, geschiedvervalsing en een flinke dosis slachtoffergejank om de ‘broeders’ in Gaza en de arme, gediscrimineerde moslims hier te lande. Van tevoren was heel duidelijk gemaakt aan de organisatie dat het steunen van terroristische organisaties niet door de beugel kon. Abulkasim al-Jaberi repte van deze afspraak in zijn speech, en liet dat prompt volgen door een luidkeels “Ik steun Hamas.”

De politie greep niet in. Mijn persoonlijke mening is dat je ‘Ik steun hamas’ straffeloos moet kunnen zeggen, laat mensen hun radicalisme alstublieft vrijelijk uiten, dan weten wij wat wij aan elkaar hebben nietwaar. Maargoed, de afspraak was dat het niet mocht. Al-Jaberi deed het toch, vermoedelijk hopend op een arrestatie, maar die bleef uit. Waarom dan een paar maanden later, voor een veel lichter vergrijp, wel die schreeuwlelijk aanpakken? Maak de man geen mondsnoer-martelaar, hij wil niets liever. En het is in Nederland ook superveilig en dus gratuit om op grond van majesteitsschennis de geschiedenis in te gaan als VrijewoordHeld. Ik waag te betwijfelen of Al-Jaberi op een plein in Riyadh de koning durft te beledigen.

Oh, en fuck de koning.

(Niks persoonlijks tegen Willy verder, lijkt me een aardige kerel, maar als er mensen vervolgd worden voor zo’n uitspraak moeten we misschien even solidair zijn.)