Wat moeten we er nou mee he? Anti-westerse, anti-integrerende moskeeen. In huiskamerbijeenkomsten terreur beramen, dat is ook niet fraai maar in ieder geval glashelder aan de strafbare kant van de streep. Oprollen zulke clubjes en opsluiten zulke types.

Het salafisme verbieden, is dat wat? Ik vind het zo on-Westers. Een idee verbieden, of een geloof, of een politieke stroming. Wat mij betreft verbieden we ook het nazisme niet, bijvoorbeeld. Gedachten laten zich niet verbieden, dus dan heb ik liever dat lieden met heel ongezonde politieke en/of religieuze denkbeelden zich uitspreken en verenigen, dan weten wij waar de engerds zich ophouden en kunnen de diensten ze in de smiezen houden.

Aan de andere kant, Afshin Ellian is voor een verbod op het salafisme, en die zegt dat niet zomaar. Hij voert ook een aantal zeer sterke argumenten aan voor zo’n verbod. Hij weet dat soort dingen toch echt beter dan ik. Ook al vind ik een verbod een vervaarlijk hellend vlak.

Gisteren las ik het NRC-artikel over de Overvechtse moskee Al Fitrah. Wat een naargeestige klerezooi. Het lijkt me dat met name hun onderricht aan kinderen dusdanig schadelijk is, dat men deze lui zou kunnen vervolgen wegens nalatigheid of kindermishandeling. Je jeugd bewust saboteren om te aarden in wat toch hun thuisland is. Je kinderen zo staatsvijandig maken, het zijn klassen vol aanslagen waiting to happen. En toch, zolang ze geen semtexreceptjes uitleggen of lokale synagogen in de as leggen, is er tamelijk weinig onwettigs aan.

Maargoed, dit kan natuurlijk niet. Dit is zo onwenselijk, kwaadaardig en gevaarlijk. Toch maar verbieden, dat salafisme, vond ik na lezing en overweging van dit alles. “Onze individuele vrijheid is misschien wel de belangrijkste waarde van dit land,” zei vicepremier Asscher over deze kwestie. Daar heeft hij groot gelijk in. Als dat salafistengajes die vrijheid bedreigt, en dat doen ze, dan moeten ze worden uitgebannen, verboden en vervolgd. Het blijft me een doorn in het oog dat salafisten daarmee dus bewijzen dat islam een vijand is van vrijheid: we moeten voor onze eigen veiligheid een politiek/religieuze stroming gaan verbieden. In Nederland, in 2015.