Nou, dat wordt even met de pet rondgaan langs de zesduizend Fatsoenlijke Burgers die aangifte deden tegen Geert Wilders na zijn ‘minder minder’-speech. Degenen die zelfvoldaan een foto tweetten van hun door uw overheid heel dienstbaar voorbedrukte aangifteformulier moeten extra diep in de buidel tasten om niet heel erg voor lul te staan. Er komt namelijk geen gratis geld om de rechtsbijstand te betalen voor de blutte huilstruiken. Wie weet is het politieke- en opinie-establishment bereid om de advocatenrekening van de klagers te voldoen, types als Alexander Pechtold, Marcel van Dam, de meeste columnisten van de Volkskrant en NRC, die hebben geld zat dus de oorlogskas om hun Nemesis de mond te snoeren moet in een wip vol zitten dunkt mij.

Want de gekwetste Marokkanen, dyslectische beroepsactivisten en andere gratuit beledigde aangifteaapjes hebben niet zulke diepe zakken. Wij waren getuige van de eerste bestorming van een politiebureau in Amsterdam West waarbij de agenten eens niet het doelwit, maar de dienstverleners waren. Zesduizend aangiften, juichte policor Nederland, alsof het OM Idols is en het publiek mag stemmen wie er door gaat naar de liveshows in de Rechtbank.

Dat mensen zich aangetast of zelfs bedreigd voelen door bepaalde uitspraken en deze vervolgens aan de wet getoetst willen zien, lijkt mij prima. Laat de rechter maar bepalen of Wilders de grenzen van onze vrijheid van meningsuiting overschreed. Ook ik vind de uitspraak om ‘minder Marokkanen’ te gaan ‘regelen’ onsmakelijk en onverstandig (had ‘minder islam’ gezegd, Geert!), maar het zou mij verbazen als je zo iets niet gewoon zou mogen zeggen in dit land.

En nu blijkt dat een rechtszaak aanspannen geld kost. Dat heb je soms, met principes, die kosten nogal eens geld, en/of moeite en/of een inbreuk op je veiligheid. Iets wat de beklaagde in deze kwestie maar al te goed weet, het aantal mensen dat serieus van zins is om minder, minder, minder Wilders te ‘regelen’ is niet op twee handen te tellen. En het legioen van beslist respectvolle, genuanceerde aangifte-orks zal de handen in onschuld wassen alvorens de champagne te ontkurken, mocht het een booslim lukken om deze missie te volbrengen. Er is wat dat betreft niets veranderd sinds GoedVolkert van der Graaf het vuile werk voor deze multiculturele maffia opknapte, maakt u zich geen illusies.

Een aangifteformuliertje invullen geeft de burger het prettige gevoel dat hij een Statement maakt, dat hij niet machteloos toekijkt naar het vuige gekwets van een outsider die op de steun van vele Nederlanders kan rekenen. Naar nu blijkt is dat niet voldoende, dus chop chop. Kom maar over de brug, put your money where your aangifte is mensen. De reactie van het OM op het besluit om geen toevoeging (geld voor advocaten, red.) toe te kennen, is al even veelzeggend:

“Het OM vreest bovendien dat door de afwijzing chaotische toestanden in de rechtszaal zullen ontstaan, zoals tijdens het eerste Wilders-proces in Amsterdam. Toen eisten diverse individuele partijen tijdens de zitting schreeuwend het woord.”

Aha. We moeten de klagers subsidiëren anders maken ze heibel. Zo werkt dat dus niet. We zullen zien of de klaaglaven hun principes belangrijk genoeg vinden om meer bij te dragen aan de volgens hen gerechtvaardigde vervolging dan alleen een voorbedrukte aangifte. 

Dus. Komaan jongens. Voeg de daad bij het woord. Dokken.