Er is natuurlijk al het nodige over gezegd. Over dat gedoe met die Bénédicte Ficq en Ayaan Hirsi Ali bij De Wereld Draait Door op 30 maart. Waarin mevrouw de advocate de vrouwenrechtenvoorvechtster voor ‘straf’ uit een lijst met invloedrijke vrouwen verwijderde ten faveure van presentatrice(!) Sonja Barend. Wat valt er nog over te melden dat niet al gezegd is? Maar ineens dacht ik ergens aan.

Ik dacht aan een column van Elsbeth Etty in NRC Handelsblad van lang geleden. Kort nadat bekend werd dat Hirsi Ali bedreigd werd vanwege haar optreden en uitspraken in Rondom Tien van 12 september 2002, nam Etty het als linksrode vrouw van de oude stempel op voor Hirsi Ali. Helaas kon ik de column van Etty niet meer zo snel terugvinden. Digitaal kan ik maar tot 2004 terug. Maar één zin uit die zaterdagse column van bijna veertien jaar geleden is me altijd bijgebleven. Etty schreef toen te hopen dat het ‘niet alleen links zal zijn die het voor Hirsi Ali zal opnemen’. Hilarisch om je die woorden nu te herinneren. Hoe anders is het gelopen. Het is nu juist links die Hirsi Ali afbrandt. Omdat ze er polariserend instaat. Omdat ze niet verbindt. Als je met dit soort beschuldigingen komt dan is verdere argumentatie overbodig. Dan hoef je niet meer toe te lichten wat er precies zo fout is aan iemands opvattingen. Of je af te vragen of het met de dood bedreigen van iemand die het voor (islamitische) vrouwen opneemt wellicht niet veel polariserender is dan het uiten van kritiek. En of het überhaupt mogelijk is te strijden voor sociaal – maatschappelijke kwesties zonder hier en daar eens flink op lange en o zo gevoelige teentjes te trappen. Wat we bij DWDD zagen is de meest gemakzuchtige manier om iemand buiten de orde te plaatsen denkbaar. Laffe en rancuneuze karaktermoord pur sang. Daar komt nog bij dat het met die vermeende ‘polariserende houding’ heel erg meevalt. De toon in Hirsi Ali’s boek ‘Heretic: Why Islam Needs a Reformation Now’ (2015) is opvallend verzoenend.

Andere wetten

Etty’s wens is op een navrante manier uitgekomen. En meer dan dat. Het is inderdaad niet alleen links die het opneemt voor Hirsi Ali. Het is alleen rechts die dat doet. En zo zijn de rollen compleet omgedraaid. Als je het opneemt voor vrouwenrechten omdat die vanuit een bepaalde religieuze cultuur onder druk staan dan mag je, met het oog op de goede vrede en de fragiele verhoudingen, niet al te scherp en polariserend zijn. Als die religie van externe komaf is althans. Want als er vrouwen achter het aanrecht – en homo’s in de kast worden gehouden wegens religieuze motieven van eigen bodem dan gelden er andere wetten. Dan is het geen enkel probleem om die achterlijke Veluwse zwartenkousen griffo’s er ongenadig van langs te geven. Dan is polarisering niet eens meer een middel, maar een doel op zich. Dan maak je goede sier met je ‘progressieve’ religiekritiek. Die laffe en hypocriete dubbelheid. Dat is het lelijke gezicht van regressief links.