Kent u de film Wall-E? Het verhaal van het eenzame robotje speelt zich af in de verre toekomst. De mensheid heeft de Aarde, onleefbaar geworden door vervuiling, verlaten. In ruimteschip Axiom slijten zij hun dagen, liggend in zwevende bedden met voortdurend een computerschermpje voor hun neus. Alles, van tandenpoetsen tot vermaak, van eten tot omkleden, gaat volautomatisch. Botstructuur, spieren, vingers, ledematen, ze zijn bijna helemaal weggeëvolueerd. Mensen zijn hulpeloze zakken vlees, afhankelijk van techniek, prefab voedsel en dito entertainment.

Nou, die kant gaat het wel een beetje op he?

We kunnen helemaal nergens meer tegen. Worst en verwerkt vlees: kanker. Voedselverpakkingen: kanker. Sowieso alles wat leuk is: kanker. Nu wil de GGD serieus het verbranden van hout verbieden, want overlast en, uiteraard, kanker. Houtkachels! Overlast! Echt, als je op het punt staat om te klagen over een houtkachel, dan is er toch wel iemand in je buurt die genoeg om je geeft om te zeggen “Hee, okee, ik snap dat het je niet meezit in het leven maar dit moesten we maar niet doen, toch?”

Nu gaan we volgens CDA en PVV ook al stuk van een uurtje tijdsverschil. Het kan me echt niks schelen, ik hecht geen waarde aan het gehannes met uren tweemaal per jaar dus van mij mag het best weg, maar kom op nou mensen, een uurtje verschil? Nee? Gaat niet goed, qua psychisch en slapen?

Over ondraaglijk psychisch lijden gesproken, het is natuurlijk niet de bedoeling dat het griezelfeestje Halloween ook daadwerkelijk griezelig is he? Voor je het weet raakt er een kleuter van streek en dan is dat landelijk nieuws, dus om godswil, hou het bij lachende pompoenen en wat spinrag.

Laat de Axiom maar komen. Alle watjes, hypochonders, hoogsensitieven, slaknagers, weekdieren en ruggengraatzoekers aan boord. Doei. Dan kunnen wij hier enorme houtvuren maken voor Halloween, er vlees op roken en roosteren, manmoedig de halfjaarlijkse 1uursjetlag doorbikkelen en fijn met ons allen niet zeiken. Vast heel ongezond en onveilig. Maar zo veel beter dan dat verwijfde rubberentegelgedoe.