Wij bij Jalta hebben een lange redactie*. Bij de laatste meting is gebleken dat er niemand werkt die kleiner is dan 1 meter 63,5. De gemiddelde schoenmaat van onze redacteuren is 41, en de dames hebben onder die schoenen vaak ook nog een aanzienlijke hak.

Het is nooit leuk om te beseffen dat je als redactie de wereld dus nogal vanuit een vogelperspectief bekijkt. Dat je niet iedereen op ooghoogte aanspreekt. Vanuit kleine mensen bekeken zit je dan al snel in een ivoren toren. Kun je zeggen, een keukentrapje is zo gepakt, pas je lekker aan joh. Maar zo zitten wij hier niet in elkaar. Onze bol zit hoog, maar we hebben het niet hoog in de bol, snapt u wel. Dit omdat wij gewoon beter zijn en meer deugen dan al die andere redacties* die zomaar mensen op kwaliteit aannemen en niet op lengte.

Daarom hebben wij een stappenplan bedacht. Dat gaan wij trapsgewijs invoeren, want grote sprongen schieten in dit geval het doel natuurlijk voorbij en dan groeit het kleine mensen boven het hoofd. Daarom gaan we een openbare zoektocht beginnen, want er is anno 2015 geen excuus meer om mensen louter op hun capaciteiten te beoordelen en daarbij de olifant in de kamer die ‘institutioneel hoogisme’ heet, te negeren.

We gaan contacten leggen met de kleine gemeenschap. Op laagbijdegronds niveau onze talentvoelsprieten uitsteken, op ons buik over de bodem tijgeren op zoek naar talent dat op de hoogistische redacties onder de radar blijft. Uiteraard staat kwaliteit voorop, wij werken uitsluitend met hoogvliegers, maar wij vinden een lengte van 1 meter 50 of kleiner ook een kwaliteit. Wij onderbouwen verder niet waarom dat een kwaliteit zou zijn, maar het staat wel mooi en betrokken.

De punten:

– We gaan het niet meer hebben over ‘liliputters’ of ‘dwergen’, maar over ‘verticaal uitgedaagden’. Ter compensatie, want zonder zelfhaat telt het niet, noemen we lange mensen ‘hoogte-overschottelijk.’

– We nodigen kleine mensen uit op de redactie. (Memo, niet voor publicatie: de bel verlagen.) We beginnen met de verticaal uitgedaagden uit de boedel van het failliete Circus Renz en met de Midgetgolf-bond, daarna zullen andere kleine groepen volgen.

– We vroegen Roel van Velzen om een protestlied te componeren, ‘Klim op een toonladder naar grote hoogten’.

– We voerden indringende skypegesprekken met voorvechters van anti-hoogisme, onder andere over het verdwijnen van de papieren telefoongids, de ideale stoelzitting-ophoger. Want tegen een voorhoofd skypen, mán wat ongemakkelijk.

– Voor een nieuwe vacature als columnist hoeft Rob Hoogland vanzelfsprekend niet te reageren.

– We gaan proefplekken en trainingen aanbieden aan mensen die klein zijn, maar wel grote ambities hebben. ‘De journalistiek is een klein wereldje’ is vooralsnog namelijk meer borrelpraat dan werkelijkheid.

Help ons mee, want de volgende Woodwardje en Bernklein zitten in een klein hoekje!

* Zucht

Beeld: cc Bundesarchiv/wikimedia. Computermodel van het volgende redactie-uitje