De gebeurtenissen in Keulen en andere Europese steden leggen haarfijn een groot probleem bloot dat zich manifesteert in heel Europa, ook in Nederland. De politieke correctheid van diverse media slaat zo ver door dat vrije, onafhankelijke nieuwsgaring in het geding komt. En wie, schoorvoetend, probeert die vrijheid in praktijk te brengen, krijgt ongenadig op z’n donder.

Politiek correct betekent niet feitelijk correct. Zo veel weten we inmiddels. Zie wat er gebeurde met onwelgevallige berichten uit Keulen, Zürich, Finland etc.. Nog steeds is het voor zichzelf respecterende linkse media verdomd moeilijk om eerlijk namen en rugnummers te noemen als het gaat om vraagstukken die te maken hebben met integratie. Of dat nu gaat om de integratie hier in Nederland, in Europa of om de problemen die ontstaan nu we in ons werelddeel de sluizen wijd open hebben gezet voor asielzoekers die echt niet alleen naar vrijstaat Europa komen omdat ze vluchten voor oorlog. Er is maar heel weinig animo om bijvoorbeeld de golfstaten daadwerkelijk aan te spreken op de vraag waarom zij de grenzen potdicht houden. En de doofpot over Oud en Nieuw in diverse Europese steden, die mede dankzij Twitter overduidelijk aan het licht kwam, wordt door diverse media bijna paniekerig ‘gepareerd’.

Jolootje

Kijk naar de Volkskrant, die op 5 januari slechts een paar regeltjes aan ‘Keulen’ wijdde, terwijl het nieuws al lang en breed op straat lag. Kijk naar de opiniewebsite Joop.nl. Het is bijna lachwekkend om te lezen hoe opperhoofd Van Jole gerespecteerd journalist Wierd Duk probeerde te tackelen omdat die het waagde simpele feiten naar voren te brengen. Van Jole maakte wederom een Jolootje, zoals hij wel vaker pleegt te doen. De narcistische propagandist (want met journalistiek heeft Van Jole weinig tot niets van doen) viel Duk frontaal aan in een column doorspekt van feitelijke onjuistheden. Dat doet Van Jole vaker, kan ik uit eigen ervaring meedelen. All is fair in love and war bij deze spindoctor. Het leidde bij Dit is de Dag tot een verhitte discussie tussen Van Jole en Duk. En als journalisten onder elkaar ‘u’ beginnen te zeggen, weet je dat er echt iets aan de hand is.

Niet alleen Duk kreeg er in het artikel van langs, ook Eva Jinek moest eraan geloven

Duk wees Van Jole terecht op de feiten, die Van Jole vervolgens zoveel mogelijk probeerde te ondermijnen zonder verder inhoudelijk op de zaak in te gaan. Natuurlijk is Joop.nl links, want een uitlaatklep van VARA-adepten en door die omroep betaald, maar de frontale aanval had niets meer met journalistiek te maken, het was een onthullend staaltje Pauwpaganda. Niet alleen Duk kreeg er in Jolo’s artikel van langs, ook Eva Jinek moest eraan geloven, want hoe had ze het in haar hoofd gehaald om een zeer goed ingevoerd correspondent uit Duitsland zó uitgebreid aan het woord te laten? Tja, Van Jole, Jinek is Pauw niet, waarbij je als persoon met een niet welgevallige mening alleen wordt uitgenodigd als excuusguus of -truus.

Paniek

De paniek waarvan Van Jole blijk gaf, is tekenend voor de complete crisis waarin een groot deel van het journaille zich bevindt. Vooral links georiënteerde, zogenaamd politiek correcte media slaan inmiddels wild om zich heen na reeksen van indoctrinerende uitzendingen en artikelen over de open armen waarmee wij vluchtelingen dienen te onthalen. Zij wilden ons allemaal doen geloven dat het pais en vree zou zijn met de instroom aan vluchtelingen die qua mentaliteit uit een ander melkwegstelsel komen. Maar ze worden langzaam maar zeker ingehaald door de feiten en wat blijkt? De invloed die ze dachten uit te voeren op de publieke opinie, is veel minder effectief dan ze dachten.

“Stappenplan: 1. Er was niks aan de hand. 2. Het waren geen moslims. 3. In India is het nog erger. 4. Elke man is potentiële dader. #Keulen.”

De spagaat waarin veel journalisten zich nu bevinden, is het sterkst bij Volkskrant-journalisten. Opzienbarend was bijvoorbeeld de tweet van Kustaw Bessems, van de eerder genoemde Volkskrant, op vrijdag: “Vandaag bleek dus: feiten wél bekend, wél video, wél asielzoekers – politie Keulen heeft steeds meer uit te leggen.”

Paul Brill, de door mij zeer gerespecteerde buitenlandcommentator, deed daar zaterdag nog eens een scheutje bovenop:

“Stappenplan: 1. Er was niks aan de hand. 2. Het waren geen moslims. 3. In India is het nog erger. 4. Elke man is potentiële dader. #Keulen.”

Maar heren, de Volkskrant heeft zelf aan die doofpot geprobeerd mee te doen en intussen laat u Wierd Duk uitschelden voor alles wat mooi en lelijk is. Wat een verbluffend staaltje van ‘solidariteit’ #not.

Propagandamachine

Na deze week kunnen ‘journalisten’ als Van Jole simpelweg niet meer serieus genomen worden. Hij en veel collega’s in zijn kielzog hebben eens en te meer bewezen, onderdeel te zijn van een zeer kwalijke propagandamachine. Het slechte nieuws voor Van Jole en de zijnen: steeds meer mensen krijgen u door. U zakt collectief door het ijs. Langzaam, heel langzaam, brokkelt ook het bolwerk ‘politiek correcte publieke omroep’ af. En dat is hoog tijd. Want wij als Nederlanders hebben recht op eerlijke, feitelijke berichtgeving, of die nu welgevallig is of niet.

De kijker of luisteraar is ook niet gek

Verfrissend was daarom het gesprek op Radio1 tussen Yoeri Albrecht en Andries Knevel, waarbij laatstgenoemde ruiterlijk toegaf hoe het daadwerkelijk zit bij een groot deel van de publieke omroep. Een discussie die het terugluisteren meer dan waard is.

Gelukkig horen we, laten we zeggen het laatste jaar, steeds vaker andere geluiden binnen het publieke bestel. Uitstekend, want ‘de kijker of luisteraar is ook niet gek.’ Zeker niet als er in real time berichten op sociale media als Twitter en Facebook langskomen, die klip en klaar tonen wat u niet wenst te zeggen (ja, inderdaad: u).

Verandering van karakter

Hulde dus voor een ieder die durft de beestjes (of beesten) bij de naam te noemen. Hulde voor Wierd Duk en de redactie van Jinek die hem toestond echt, serieus aan het woord te laten en niet zoals we zo vaak bij Pauw zien, te gebruiken als excuusguus.

Hulde voor Boris Dittrich, vooraanstaand D66’er die in het NIW van deze week durft te benoemen dat hij vreest voor een verandering van het karakter van Europa. Want daarover gaat dit, waarde lezers. Het vrije, liberale Europa is in het geding. Het Europa waarin vrouwen in korte rokjes kunnen blijven lopen, waarin homo’s hand in hand over straat kunnen, waarin mensen vrij kunnen geloven of niet-geloven, waarin Joden ook nog een klein plekje mogen behouden, waarin seks nog altijd het spelletje voor grote mensen is, een genot en geen last.

En we zullen moeten vechten om onze vrije waarden te behouden. Vrije waarden waar de linkse media zo de mond van vol hebben, terwijl ze intussen meewerken aan de ondergang van alles waarvan ze zeggen voor te staan. Ga u diep schamen, Van Joles en consorten. U maakt zichzelf steeds ongeloofwaardiger en dat feit komt als een lawine op u af. Durf eens in de spiegel te kijken. Met wat minder narcisme en wat meer realiteitszin. Dat dan wel.