Ja, sorry, toch weer even over die boten vol stumpers in de Middellandse zee. Amnesty roept Rutte op de marine te sturen en de paus bemoeide zich er ook mee: het probleem is te groot voor Italië alleen en de hele EU moet meehelpen om een humanitaire ramp te voorkomen. Ondertussen twittert iedereen deze foto van rijen doodskisten en lazen we allemaal dit onvoorstelbaar gruwelijke verhaal van een schipper die deed wat hij kon om mensen te redden, nadat mensensmokkelaars bewust hun boot inclusief ‘lading’ tot zinken hadden gebracht.

Niemand wil dat dit gebeurt. Ook de tokkies die op facebook juichen om honderden doden niet, als ze het in hun botte harses konden krijgen wat ze nou precies bejubelen. Het lijkt mij een heel mooie reality check als dat soort white trash eens op snuffelstage gaat in de opvangcentra en mortuaria van Lampedusa. Qua toontje lager zingen.

We moeten er wat mee mensen, met die kamikaze-bootjes, en wel NU. De leefomstandigheden ter plekke verbeteren is prima maar duurt te lang. Zelfs opvang in de regio duurt weken om te organiseren, en er verzuipen elke dag honderden mensen. Inzet van meer materieel om mensen in veiligheid te brengen is wel zo humaan, maar waar laten we de geredden? Naar het vasteland brengen? Dan wordt de Europese grensbewaking inderdaad, zoals nota bene EP-voorzitter Martin Schulz al zei, niets meer dan een veredelde veerdienst voor illegalen. Met een exponentieel toenemende groei van de illegalenstroom tot gevolg. Zoals ik eerder schreef, lijkt het Australische model mij de beste oplossing. Alles en iedereen terugsturen, of buiten Australie ophokken en van daar uit terugsturen. En de boodschap aan iedere illegale vreemdeling is: No Way. Je komt er niet in. Eerlijk, humaan, duidelijk. En het neemt de wind uit de zeilen voor de mensensmokkelaars, als hun klantjes op de hoogte zijn van dit beleid.

Maarja, voordat we in Europa zo’n systeem hebben opgetuigd, met alle bureaucratie en de logge EU-processen… Als het verdrinken in dit tempo doorgaat zijn we duizenden levens verder voordat zo iets een keer rond is. En wie ‘gewoon terugsturen’ bralt, is af: tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren. Zomaar een lading mensen lossen op de kust van Noordafrikanië is in strijd met wetten en verdragen in alle soorten en maten.

Op korte termijn hebben we twee keuzes: de illegalen uit zee vissen, ze naar Europa halen en ze door de asielprocedure halen. Of ze laten verzuipen. En dat laatste is geen optie. Dus of u het nou leuk vindt of niet, tot onze wijze leiders het No Way-systeem in werking hebben, zal Europa overspoeld worden door asielzoekers en illegalen. En die landen hop, zo in het geperverteerde systeem van wensdenkende ‘weldoeners’ van de valse hoop-industrie. Laten we meer doden voorkomen en zo snel mogelijk dat systeem ontmantelen. Een beerput die pas gedempt wordt als de dobberneger verdronken is.