– Hela. Wat doe jij nou?
– Ik plak een ‘Je Suis Charlie’-A4tje op het raam.
– Jezus. Dat is dus precies wat de terroristen willen he? Dat wij zeg maar ons gewone leven laten leiden door angst voor terreur enzo.
– Ehm. Vind je dat niet een béétje overdreven? Ik vond die optocht gisteren gewoon mooi. En ik voel me zo machteloos, weetjewel. Het komt allemaal zo dichtbij opeens. En dat je dan ziet dat miljoenen mensen allemaal bij elkaar komen en zo iets hebben van hee, wij zijn één. Ons krijg je niet kapot. Dus ik dacht, ik laat zien dat….
– Oh, ja prachtige optocht was me dat hoor. Weet je wel wie er meeliepen? Regeringsleiders van landen die journalisten opsluiten en bloggers martelen en kom hoe heet ie, Netanyahu die heeft gewoon bloed aan zijn handen!
– Ja en als ze thuis waren gebleven dan had je daar weer over staan stampvoeten, dat het klootzakken zijn. Ik kan het toch niet met iedereen in die optocht eens zijn. Ga nou effe aan de kant, er moet onderaan ook nog een plakbandje want als het tocht dan waait ie omhoog.

– En weet je wie ook meeliep?
– Hitler? Ga je godwinnen?
– Watte?
– Never mind, internetgrapje, ‘weet je wie ook..’. Laat maar.
– Oh god internet. Je hebt toch niet op je Facebook en twitter deze idiotie gepost he?
– Pff, weet ik veel. Ik heb wat cartoons geretweet, zaten hele scherpe bij. Eentje van een terrorist die door heel veel potloden..
– Oh ge-wel-dig. Nee echt, goed gedaan. Weet je wat je dus deed? Met je retweet en je like-duimpje en hoe heet het allemaal? Wilders. In de kaart gespeeld. Door jou.
– Doe normaal hoor. Het heeft niets met Wilders te ma..
– JA daar ga je dus al. Kijk, zie het nu zelf? Pre-cies wat de terroristen willen. Precies.
– Moet je me toch even uitleggen hoe ik tegelijk Wilders en de terroristen aan het pleasen ben als ik gewoon mijn mening geef.

– Kijk, als wij nu achter allerlei mensen gaan staan en de straat op gaan en idiote briefjes ophangen, dan doen wij dus niet wat we normaal doen. En ze willen dat! Ontregelen!
– ‘Ze’? Wie is ze?
– Wilders! En de terroristen! En nu worden dus lieve moslimmevrouwen zomaar aangevallen door imbecielen die zich laten opnaaien door dat soort briefjes die jij nu op het raam plakt!
– Hoho, nou moet je ophouden hoor. Ik ben niet verantwoordelijk voor tokkies die mensen lastigvallen.
– Zie je dat dan niet? Dat is wat ze willen dat je denkt!
– Misschien moet je nog een uurtje terug naar bed. Of even iets vrolijks lezen.
– Oh en mijn kop in het zand steken zeker? Dan hebben de terroristen helemaal gewonnen en wordt Wilders premier en krijgt Pegida gelijk.
– Dus, ik vat het even samen, als ik reageer op die enge toestand in Parijs help ik Wilders en de extremisten die mensen doodschieten. Maar als we niks doen is het kop in het zand steken en help ik óók Wilders en de terroristen?
– Exact!
– Dus wat moet ik dan doen?
– Kijk, DIE manier van denken. Daarom gaat het helemaal fout in de wereld. Succes ermee, met je Charlie-gedoe. Als de PVV wint en de moslims worden gedeporteerd moet jij maar eens lang in de spiegel kijken. En als er weer een aanslag komt, aangemoedigd doordat jij je laat ontregelen om het minste of geringste, heb jij bloed aan je handen. Heel fijn. Nou je zin? Ik ga terug naar bed.