Afgelopen week haalde ik voordat ik naar het werk ging een bekertje koffie bij de “Bagels and Beans” in Enschede. Bij het wachten op de koffie viel mijn oog op de menukaart. Op het menu stonden naast de meer traditionele bagels, sapjes en koffie ook een bagel met sprinkhanen. Uiteraard vroeg ik mij af of zoiets nog verkocht werd. Volgens de eigenaresse was het meer een statement dan een commercieel doel. Er zijn alternatieven voor vlees. Dat gezegd hebbende er wordt bij “Bagels and Beans” ook vlees geserveerd. Vlees van dieren die lekker in de buitenlucht zijn geweest. Dieren die op hun eigen tempo vet worden. Dit is een duidelijk statement dat vriendelijk gebracht wordt.

Ik heb begrip voor mensen die kritiek hebben op de vleesindustrie. Te veel dieren moeten lijden om de consument van goedkope kiloknallers te voorzien. Varkens opgepropt in te krappe hokken, legbatterijen en het vetmesten van kippen en kalkoenen, echt gezond zal het allemaal wel niet zijn. Ook ben ik van mening dat een dag zonder vlees geen slecht idee is, maar dat moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken. Ik zelf hou van een lekker gehaktballetje of een mooi stukje ossenhaas. Dat ik daarbij schuldig ben aan een misdaad zo erg als de Holocaust zelf, zoiets is beledigend en pertinent onwaar.

Toch is dat wat Roos Vonk deze week in de Volkskrant durfde te beweren. Voor de tweede keer ging Roos Vonk weer lelijk de mist in met boude beweringen. In 2011 riep Vonk ook al dat vleeseters hufters waren. In een onderzoek moest er aangetoond worden dat vleeseters egoïstisch zijn en minder genegen waren om anderen te helpen. Helaas voor politiek-correct Nederland was het onderzoek het papier niet waard om op geschreven te worden. Toch vond Vonk het nodig om vleesetend Nederland de maat te nemen. Men komt volgens haar niet weg met “Wir haben es nicht gewusst”. De vergelijking tussen de Holocaust en de vleesindustrie gaat, ondanks het verschrikkelijke dierenleed, helemaal niet op. De Holocaust was een bewuste en kwaadaardige poging om Joden en zigeneures uit te roeien. De vleesindustrie voorziet in een vraag voor voedsel. Voedsel dat we nodig hebben om onze honger te stillen.

Over de Holocaust gesproken, historicus Maarten van Rossem merkte naar het schijnt ooit eens op dat juist de hoofdschuldigen van de Holocaust, de nazi’s zich erg in hebben gezet voor dierenrechten. Verhalen dat Hitler een vegetariër was zijn niet waar. Hitler was een liefhebber van braadworst. Zoals de meeste Duitsers en Oostenrijkers dat zijn. Wel wilden de nazi’s een ministerie ter bescherming van dieren en een vleestax. Ideeën die men nu vaak bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren hoort. Natuurlijk maakt dat van de leden van die partijen geen genocidale maniakken. Maar misschien dat Roos Vonk wat voorzichtiger kon worden met het maken van de Godwin.

Gelukkig zijn er ook wetenschappers die pleiten voor het verminderen van de vleesconsumptie zonder dat ze mensen moeten beledigen. Een van hen is Hidde Boersma. Zijn artikelen op De Correspondent en zijn documentaires gaan onder andere over de alternatieven voor vlees. Ik kan zijn artikelen van harte aanbevelen. Ze zijn goed geschreven. Ze hebben mij over mijn vleesconsumptie doen nadenken maar ook over gen-foods.  Ik wil best uitgedaagd worden om over gewoontes na te denken. Ik wil alleen niet beledigd worden. Veganzeloten zoals Roos Vonk en Floris van den Berg helpen met hun beledigingen en gescheld de dieren niet echt.

 

Afbeelding: Screenshot website Roos Vonk