Zo, Sint Nicolaas en zijn Zwarte Pieten zijn weer uitgevaren, terug naar hun land van herkomst. Het Pietendiscussie-seizoen is daarmee ook over, we kunnen constateren dat het een matig jaar was voor de anti-Piet militanten. Niet alleen waren ze agressiever en daardoor onsympathieker dan ooit, ook hadden ze de timing van de actualiteit niet mee. De Landelijke Intocht viel op de dag na de aanslagen in Parijs, waardoor hun provocaties jammerlijk ondersneeuwden omdat de wereld die dag wel wat anders aan zijn hoofd had.

We kijken alvast uit naar de voorbereidingen voor de Pietenoorlog 2016, die vermoedelijk gewoontegetrouw een kick-off meeting zal hebben ergens in februari. Want een jaar duurt best lang voor race hustlers die alle problemen van zwarte Nederlanders ophangen aan de drie weken dat Sinterklaas in het land is.

Anyway.

Kerstmis.

Is ook problematisch, want hoewel regeringsleiders wereldwijd zich van hun verzoenendste kant laten zien door steevast hun islamitische landgenoten een goed Suikerfeest toe te wensen, is het niet erg waarschijnlijk dat deze beleefde geste zal worden beantwoord met een ‘vrolijk Kerstfeest’ van mohammedaanse zijde. Zulks is voor velen haram en een moslim die dat zegt, kan net zo goed een varkenskarbonaadje oppeuzelen, qua smet op zijn ziel.

Het zal mij worst wezen, op zich, Kerst zegt mij niets en ik ben de beroerdste niet, ik wens iedereen die een feestje wil bouwen optimaal veel plezier toe. Maar toch vind ik het onprettig en onaardig, dat je geeneens een ander wat vrolijks kan toewensen, doe niet zo grimmig joh. En ik vind mezelf een beetje kleinzielig dat ik dat vind. Zwarte Piet en Vrolijk Kerstfeest, het is nogal klein bier. Het is ook weer niet zo dat het Vrije Westen schudt op haar grondvesten als er gemiemeld wordt over zulke dingen, het niet-kerstwensen en het Pietdrammen zijn geen bijlen aan de stam van onze beschaving.

Het lukt me niet om tot een ferme conclusie te komen, of met een strijdvaardige oplossing. Dan ook geen ‘vrolijk Suikerfeest’ meer zeggen? Kinderachtig. Ouders die demonstratief zwartgeverfd aan de schoolpoort verschijnen? Genant. Het past misschien ook wel bij de decembermaand, een licht ongemakkelijke sensatie rond opgelegde feestelijkheid. Gezellig bedoeld allemaal, maar dicht onder het oppervlak liggen allerlei sociale landmijnen die alleen tot ontploffing komen als een feestganger er over struikelt.