Nou schande. Uw oude moeder krijgt nauwelijks nog schone luiers, Verwarde Mannen (m/v) zijn heer en meester op straat door een uitgekleed GGZ-systeem en in het onderwijs moeten onderbetaalde meisjes vers van de Kweekschool een dertigkoppige klas van kinderen met een ‘rugzakje’ in toom houden, en wat doet Helma Neppérus? Die vraagt om tonic en bitter lemon in de kantine van de Tweede Kamer. Hooivorken. Fakkels. Regentesk pluche-gepamper! Wereldvreemde liberale hebberigheid! En dat op de dag dat Holocaust-overlevers horen dat zij drastisch gekort gaan worden!

Het is wat koddig, ja, dat geef ik toe. En een supermooie #ophef alsook bron van vele grappen ende grollen.

Maar komop, als je wat huishoudelijke zaken met elkaar bespreekt, mag je toch wel vragen om bepaalde frisdrankjes op voorraad te hebben? De smalende Kamerleden eten en drinken uitstekend in hun restaurant, u denkt toch niet dat zij bammetjes met kaas van thuis mee hebben en slappe automatenkoffie drinken? Het wekelijks inslaan van een kratje tonic zal echt weinig arbeidsplaatsen in het onderwijs of de bejaardenzorg kosten. En eko-sap is ook gewoon niet te zuipen, zelfs als je het mixt met gin of wodka, want ik durf te wedden dat dat de reden is dat Neppérus het vroeg.

“Ik vraag het voor mijn zuster”, ja ja. Uw zuster op een houtvlot. Geeft niks Helma, maar zeg het dan gewoon. Zit je de ganse dag opgehokt met calvinistische krentenwegers, dan wil je zo rond de klok van vijf, nouja, vier, wel effe een lekkere borrel met een frisbittere bite. Heel menselijk, mijn zuster leeft er voor. (Kijk, ik deed een Helmaatje!)

Dat van die oude joodse mensen die geen zorg meer krijgen is trouwens wel intens smerig. Om nog een beetje te kunnen slapen des avonds, om met jezelf te kunnen leven als je dát voor elkaar hebt gebokst, moet je stevig comazuipen. Als de dames en heren politici hun sterke drank zelf betalen, mogen ze van mij best hun tonic en bitter lemon uit de bedrijfskantine betrekken voor een aantrekkelijk tarief. Je zal het op je geweten hebben. Die arme politici.