Komen ISIS-strijders met squadrons tegelijk onze Europese wateren binnendobberen? Neh. Die berichten over duizenden terroristen die met de vluchtelingen-/gelukszoekersstroom mee komen, ze lijken me schromelijk overdreven. Ten eerste omdat jonge strijders in het kalifaat zelf hard nodig zijn, het geteisem heeft een groot grondgebied onder controle te houden en te verdedigen. Ten tweede, omdat Syrische export helemaal niet nodig is om Europa te terroriseren: de duizenden jongelui met Europees paspoort die naar Syrië afreisden, kunnen makkelijk weer terug, met snode plannen en al, gewoon per vliegtuig in plaats van met barre voettochten en in wrakke bootjes. Als ze vanuit het kalifaat terreur in Europa willen ontketenen kan dat bovendien ook vrij simpel door hier wonende radicalen aan te sturen via (video)boodschappen op internet.

Dus kunnen we dan opgelucht ademhalen nu de AIVD heeft verklaard dat de angst voor ISISstrijders in de AZC’s ongegrond is? Dat ook weer niet. De AIVD zegt ‘geen signalen’ te hebben dat ISIS-legers oprukken in Europa, maar de AIVD mist wel vaker signalen. De AIVD zegt in feite niets meer dan “wij hebben ze niet gezien.” Maar gezien de chaos aan de Europese buitengrenzen en de wijdopen binnengrenzen met gratis pendelbussen naar opvangcentra had chef-koppensneller Abu Bakr al Baghdadi himself onopgemerkt kunnen passeren.

Het is kinderspel om een vals Syrisch paspoort te verkrijgen, dus we hebben domweg geen flauw idee wie zich hier zoal melden. Dat ‘duizenden terroristen’ een overdreven statement is, okee, maar het hoeven er ook geen hele horden te zijn om desondanks een hoop ellende te veroorzaken. Een handvol terroristen is genoeg voor een aanslag met een enorme maatschappelijke impact. Een eerlijker boodschap zou zijn: “er komen geen duizenden gewelddadige radicalen onze kant op, dat hadden we dan ondertussen wel gemerkt. Maar wat we dan wel precies binnenhalen, geen idee.” Toch maar matig geruststellend, al met al.