Een aantal BN’ers hebben bekend gemaakt dat zij Marokko steunen tijdens het WK. Nederland speelt niet, dus dan gaan ze maar voor hun tweede keuze. Hoewel het sympathiek lijkt naar Nederlanders met een Marokkaanse afkomst, is het een verkeerde keuze Marokko te steunen.

In het land worden de mensenrechten -licht gezegd- niet bepaald gehandhaafd. Massale arrestaties na protesten, journalisten die monddood gemaakt worden en martelingen zijn aan de orde van de dag en doodnormaal. Ook Amnesty bericht hierover. Een land steunen dat zo met zijn burgers omgaat is van het padje. Als in plaats van Marokko Saoedi-Arabië zou worden gesteund, waren de rapen gaar. In dat land zijn de mensenrechtenschendingen immers bekender.

Ten tweede wordt met deze actie geprobeerde de Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond te pamperen. Lief, maar niet de bedoeling. Het is juist belangrijk dat deze groep hun Nederlandse identiteit erkent. Dit is in het kader van integratie effectief: de wil om de taal goed te leren, mee te doen in het publieke debat en hoger op de sociale ladder te komen wordt hiermee versterkt. Dat versterk je niet door hun Marokkaanse identiteit te benadrukken. Zij zijn immers op de eerste plaats Nederlands

Kortom, hoe sympathiek het ook lijkt is de steun aan Marokko een verkeerde keuze. Het is hypocriet en een verkeerd signaal naar Marokkaanse Nederlanders.

Afbeelding: Pixabay