Ach Didi Samsom. Zat je dan, in Buitenhof, met een peiling achter de kiezen waarin je 12 zetels overhield. Opiniestukje in de Volkskrant, reclamezendtijd in Buitenhof, een das in een rijke, donkerbruine tint om de nek. Rommelig en frommelig geknoopt, een linkse oude jongen die jarenlang dasloze charme in zijn voordeel wist te gebruiken, maar nu alle beetjes staatsman-allure maar al te hard nodig heeft.

Dus je mag op TV campagne voeren. Met je frommeldas, je rommelplannen en je kut-peilings. En waar kom je dan mee? Met een pleidooi om de kloof tussen arm en rijk te dichten. En de kloof tussen hoog- en laagopgeleid. Grotere erfenissen zwaarder belasten, kindertjes met drie jaar naar school om hun opleidingsniveau op te schroeven, de maak-industrie in ere herstellen. Stokoude stokpaardjes hollen in sukkeldraf een socialistisch ererondje door de NPO-arena. De mensen die op het PvdA-paard wedden, hebben hun gokformulier doormidden gescheurd en zijn allang vertrokken, jockey Samsom laat zijn zweep lusteloos neerdalen op de schonkige flanken van zijn rijdier.

Die kloven, is het erg, dat die bestaan? Is het zo verschrikkelijk dat sommige mensen erg rijk zijn, en andere arm? Tenzij die rijkdom is verkregen door bankovervallen, gedwongen prostitutie van minderjarige meisjes en/of internationale narcotica-handel, wat is er mis met rijk zijn? Zou jij in een arme wijk gaan wonen Diederik, om die kloof te dichten? Gezellig tussen de uitkeringstrekkers? Of zou je een deel van je inkomen afstaan om aan een sloeber te geven, zodat de kloof tussen jou en een arme medemens kleiner wordt? Zou jij het erg vinden als je kinderen net als jij hoogopgeleid worden, Samsom? En zeg eens eerlijk, zet je geld opzij zodat zij na jouw overlijden ook nog kunnen genieten van de vruchten van jouw arbeid? Of krijgen ze gewoon het hypotheekvrije huis, als jij gaat hemelen?

Geeft allemaal niks jongen, wie het goed heeft, wil dat graag zo houden en zorgt er voor dat zijn kinderen minimaal net zo goed af zijn (en liever nog: beter af zijn) dan hijzelf. Arme mensen willen dat ook, maar arme mensen lukt dat minder goed. Omdat ze minder slim zijn en dus minder knappe opleidingen kunnen volgen. En omdat ze minder geld hebben en dus ook weinig of niets nalaten aan hun kroost. Die arme, laagopgeleide mensen worden er echter niks beter van als rijke, hoogopgeleide mensen minder rijk en hoogopgeleid worden he? Dat weet je zelf ook wel. Kan je wel een pesterige erfenisbelasting voorstellen, maar dat is pure rancune. “Ha, zal ze leren, generatie op generatie gewoon zomaar rijk zijn.” Jamaar het is om de kloof te dichten, zul je dan zeggen, maar het bestaan van die kloof is helemaal niet zo erg.

Maargoed, kennelijk zit jij enorm in je maag met die kloof. Ik zou zeggen, maak hem smaller door de rijken en hoogopgeleiden met rust te laten en de armen en laagopgeleiden naar een hoger niveau te tillen. Is toch veel constructiever. Ook hele arme sloebers kunnen miljonair worden in dit land, maar dan moeten ze wel iets kunnen en/of heel hard leren en werken. De prikkel om zulks te doen is helaas niet zo groot, met dank aan de door de PvdA kwistig rondgestrooide uitkeringen. Je zei iets heel liefs over ‘de maak-industrie’, Diederik. Ik praat je even bij: die is er bijna niet meer. Althans, niet hier. Wel in lagelonenlanden, maar daar heb jij electoraal niets aan. Wat wou je maken dan, beste man? Textiel? Schepen? Automobielen? Plastieken vlinders met glitter erop voor om aan de muur te hangen, in de grabbelbakken van de Action?

Of moeten we MelkertMaken, troep die niemand wil hebben, voor veel hogere, want staatsgecontroleerde lonen geproduceerd? En wat er mondjesmaat terugkomt aan maakindustrie, is geautomatiseerd.

Laat de rijken en hoogopgeleiden maar rijkemensendingen doen. Dat levert pas geld op. Horeca, luxegoederen, diensten van kindermeisjes, tuiniers, koks en chauffeurs. En als rijke mensen een huis erven, zullen ze een heel team aan laagopgeleiden inhuren om de boel te verbouwen. Vader had een mooi pandje, maar een nogal gedateerd idee van stijl, immers.

Beeld: Maarten Brante