Ewout Klei schreef een brief aan de ombudsman van het NRC-Handelsblad. 

 

 

Geachte heer De Jong,

 

Een Facebookvriend wees mij op uw interessante column van afgelopen zaterdag getiteld ‘Waar blijven de rechtse columnisten van NRC?’ Ik denk dat er, in naam van de intellectuele diversiteit, weer een rechtse columnist voor het NRC Handelsblad moet komen. Om heel eerlijk te zijn, ik lees het voormalige liberale avondblad tegenwoordig slecht. Dat heeft alles met het internettijdperk te maken. De Volkskrant gooit goede columns open, het NRC Handelsblad heeft naar ik meen een limiet van 5 artikelen per maand. Voor de columns van Bas Heijne maak ik echter een uitzondering, die probeer ik wel zo veel mogelijk te lezen. Hij staat ook boven de partijen, als een soort D66-uitvoering van wijlen J.L. Heldring zeg maar.

 

Wat het NRC Handelsblad vroeger mede zo goed maakte was de conservatieve columnist Heldring. Natuurlijk was je het lang niet altijd met hem eens, maar hij was een slijpsteen voor de geest. Elsevier deed iets soortgelijks, maar dan andersom met wijlen Bart Tromp, een linkse columnist bij een rechts weekblad. Die intellectuele diversiteit is broodnodig. We moeten wat meer buiten onze eigen hokjes kijken, onze zuil, onze bubbel.

 

Heldring was zo goed als columnist omdat hij, en dat past heel goed bij het NRC, over de zaken nadacht en wars was van modieuze meningen. Intellectuele lichtgewichten als Martin Bosma en Thierry Baudet (ook al noemt de laatste zichzelf ‘de grootste intellectueel van Nederland’) zijn profeten, zieners, lieden die hun visioen aan Nederland willen opdringen en doof zijn voor tegenspraak, voor terechte kritiek van de andere partij, voor rationele argumenten. Zulke columnisten hebben we tegenwoordig veel te veel, niet alleen bij rechts trouwens. Deze profeten zijn geen slijpsteen voor de geest maar bevestigen je alleen in je eigen grote gelijk, namelijk of dat ze voor 100% gelijk hebben of dat de tegenpartij 100% onzin verkondigt.

 

Maar terug naar de rechtse columnisten. Zo’n rechtse columnist voor het NRC Handelsblad moet niet iemand zijn die allemaal Baudet-achtige dingen balkt (pun intended), dus dat we uit de EU moeten en dat de vluchtelingencrisis ons voortbestaan bedreigt. Dat is revolutionaire paniekzaaierij en heeft helemaal niets met rechts, in de goede zin van het woord, te maken. Natuurlijk, de EU en de vluchtelingencrisis mogen kritisch bevraagd worden, dat gebeurt in links-liberale en progressieve kringen veel te weinig, maar dit moet dan gebeuren met houding van redelijkheid en intellectuele openheid.

 

Hopelijk heb ik met mijn reactie een steentje bijgedragen aan het mooier en beter maken van het NRC Handelsblad. Ik denk er namelijk over om een weekendabonnement te nemen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ewout Klei

 

 

Afbeelding: Wikipedia/Wikimedia Commons