Want labeltjes plakken is zo veel makkelijker dan argumenteren.

 

Historicus Maarten Middelkoop hekelt in een opinieartikel op Joop ‘VVD’er’ Rosanne Hertzberger en noemt TPO extreemrechts; TPO-hoofdredacteur Bert Brussen is woedend en noemt Joop ‘het extreem-linkse BNNVARA-subdomein ‘bnnvara.joop.nl”. Brussen weigert bovendien om een linkje naar Joop te maken, want daardoor krijgt de BNNVARA-website clicks en dat is slecht. Daarom printscreent hij het hele artikel op TPO. En reageert hij met een heel kort commentaartje, dat maar één alinea lang is.

Hoewel Joop absoluut links is, met een neiging naar extreemlinks (artikelen van de Internationale Socialisten Ewout van den Berg en Anne Fleur Dekker; heel veel identiteitspolitiek geneuzel; omstreden auteurs Peter Edel), staan er ook boeiende stukken op van interessante auteurs als Han van der Horst, Janita Tabak, Celal Antuntas, Cemil Yilmaz en Gert Jan Geling (die trouwens ook voor TPO en Jalta schrijft). Een hele website afschrijven puur en alleen omdat Francisco van Jole hoofdredacteur is is een beetje kortzichtig. Ik vond de stukjes van zijn muze Hasna el Mauroudi aanvankelijk ook best goed, voordat ze begon te jeremiëren over witte mannen (zal dat door Francisco komen?).

TPO is natuurlijk niet extreemrechts. Wel staan er artikelen op de site die nogal bedenkelijk van karakter zijn en heeft de opiniewebsite het motto ‘Voorbij het eigen gelijk’ ingeruild voor ‘Bert Brussens grote gelijk’, of iets in die buurt. Met de auteurs Miko Flohr en Huub Bellemakers was ik het zelden eens, maar hun nogal linksige artikelen waren een slijpsteen voor de geest. Sinds zij weg zijn is de balans verstoord. Van Sid Lukassen en Sietske Bergsma wordt je niet wijzer. Wat ze schrijven klinkt heel intellectueel, net als het oeuvre van Oswald Spengler, maar dat is het niet. Het is doorgeschoten cultuurpessisme en complotdenken, waar ook Paul Cliteur steeds meer naar neigt. Niettemin, zolang Chris Aalberts, Bas Paternotte, Ronald van Raak en Elma Verhey stukjes blijven schrijven voor TPO slaat de beschuldiging extreemrechts nergens op. Het is een goedkope manier om andersdenkenden te verketteren.

En daar komen we ook bij de kern van dit verhaal: je moet stukken op hun merites beoordelen. Zijn verhalen goed geschreven? Is het goed beargumenteerd? Leer je er iets van? Wordt je horizon erdoor verbreed? De argumentatie: ‘Jij schrijft voor Joop dus jij bent stom.’ of ‘Jij schrijft voor TPO, dus jij bent racist.’ slaat nergens op. Met de redactionele koers van een website kun je het oneens zijn – ik vind Joop naar extreemlinks neigen, TPO helt te veel naar het populisme, DDS en GS nog veel meer en Nieuw Wij zwelgt in goedkope nietszeggende spiritualiteit – maar dat zegt niks over de individuele auteurs en individuele artikelen. Een beetje meer intellectuele onbevangenheid is in deze tijden van nodeloze polarisatie broodnodig.