Als de hoofdstedelijke demonstraties rond de asielzoekerscrisis ons dit weekeinde iets hebben geleerd, is het dat de balk in het linkeroog van onze politiek bijbelse proporties heeft aangenomen. Bij alle drie demonstraties waren extremisten aanwezig, maar vooral de zelfbenoemde antifascisten toonden zich echt antidemocratisch. De geweldsbereidheid lijkt te groeien.

Zelden zal een demonstratie zo’n hoog gehalte aan verliezers hebben gekend. Of beter gezegd: drie demonstraties. Want het was weer een feest voor de democratie, zaterdag in Amsterdam. Om te beginnen was daar Pegida. Wat kan ik zeggen over deze club? Een groep groezelige, kansloze, marginale moslimhaters, xenofoben en racisten (drie categorieën die elkaar allesbehalve uitsluiten), die ook nog eens als magneet werkt op allerlei enge rechtsextremisten. Steevast duiken er stijf gesnoven Voorpost- en NVU-achtige types bij op die hun steentje bijdragen tegen islamisering door de Hitlergroet te brengen, vrouwen verkrachting of toch tenminste “een piemel erin” toe te wensen en er bij het minst of geringste op te slaan.

Wilders

Het spreekt boekdelen dat verzetsleider Geert Wilders Pegida wel in Dresden wilde toespreken, maar de redders van het Avondland hier links laat liggen (touché, Francisco van Jole). Nederpegida is ruwweg de reden dat Wilders van de PVV geen ledenpartij maakt en als je het zo bekijkt, kun je hem dat niet eens echt kwalijk nemen. Eerlijk is eerlijk, de deelnemers aan de demonstratie gedroegen zich netjes, ditmaal wel, al is beschaafd natuurlijk iets heel anders. De organisatie deed haar best respectabel en wetsvrezend over te komen, maar als goed mens, laat staan als Goedmens, wil je er natuurlijk niet dood bij worden gevonden. (Lees hier het verslag van collega’s Annabel Nanninga en Willem Jan Hilderink.)

“Wij moeten Pegida bevechten. Wij zullen Wilders bevechten!” brulde de GroenLinks Leider, kortom: #kominverzet

De Pegida-tegenstanders vormden een nog groter zooitje ongeregeld: Internationale Socialisten, Zwarte Nederpanters (die natuurlijk helemaal niet racistisch zijn met hun Black Power-filosofie), de onvermijdelijke Anja Meulenbelt, een rapper die iets krankzinnigs brulde over de politiestaat waarin wij leven en de blije refugees welcome-posse. Stalmeesters van de kudde waren Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks in 020 en Peter Kwint van de hoofdstedelijke Socialistische Partij. Die eerste was de ware rattenvanger van de dag en natuurlijk ging zijn speech over de “hele halve nazi’s” een plein verderop, er bij de goegemeente in als Allahs woord in een muezzin. “Wij moeten Pegida bevechten. Wij zullen Wilders bevechten!” brulde de GroenLinks leider, kortom: #kominverzet. Als Groot Wassink ‘s ochtends in de spiegel kijkt, ziet hij de PVV-voorman.

Nazi’s

Bovendien lijkt mij dat partijbonzen als Kwint en Groot Wassink een beetje zouden moeten oppassen met pseudohistorische vergelijkingen. Die vallen namelijk niet altijd goed uit voor oud-Stalinisten (GroenLinks via de CPN) en oud-Maoisten (SP). Wie uit de politieke traditie van de twee grootste massamoordenaars uit de geschiedenis voortkomt, is misschien niet de meest aangewezen persoon om… Afijn, u begrijpt wat ik bedoel. Sowieso moeten twee partijen die in Amsterdam hemel en aarde hebben bewogen om banden met Israëlische steden te blokkeren en innige relaties hebben met de racistische BDS-beweging en de antisemitische Internationale Socialisten, niet al te veel brullen over nazi’s.

Waar waren Groot Wassink en Kwint met hun grote bek over “nazi’s” en “fascisten” toen rapper Appa in Amsterdam de Middeleeuwse bloedlegende nieuw leven inblies?

Zeker niet wanneer u bedenkt dat juist deze twee partijen tijdens de hete Gazazomer van 2014 demonstraties organiseerden waarbij de ene na de andere antisemiet het woord mocht voeren. Waar waren Groot Wassink en Kwint met hun grote bek over “nazi’s” en “fascisten” toen rapper Appa in Amsterdam de Middeleeuwse bloedlegende nieuw leven inblies? Hielden hun partijgenoten in Den Haag een tegendemonstratie toen op de Hoefkade om de dood van de Joden werd geschreeuwd? Vinden Groot Wassink en Kwint Pegida echt een fascistischere organisatie dan pak hem beet Hamas? En als zij dat niet doen, waarom demonstreren GroenLinks en SP in Amsterdam dan nooit, nooit, nooit tegen de Nederlandse sympathisanten van deze terreurorganisatie die openlijk ervan droomt Hitlers levenswerk af te maken? Ik weet niet wat er erger stonk, zaterdag in de hoofdstad, de hypocrisie van de organisatoren of de dreadlocks van de onvermijdelijke veganisten.

Bruin- en zwarthemden

Het kan nog erger. De zelfverklaarde antifascisten van de AFA pretenderen niet eens zich om onze democratie te bekommeren en slaan er gewoon op. Het met geweld verstoren van vreedzame, door de gemeente goedgekeurde politieke bijeenkomsten van tegenstanders: het komt rechtstreeks uit de draaiboeken van Röhms bruin- of Mussolini’s zwarthemden. Want het geweld kwam zaterdag nadrukkelijk uit de linkerhoek. De echte fascisten waren niet de Pegida-aanhangers met hun (toegegeven, best leuke) “Tokkie Power”-borden, nee het was het Zwarte Blok van extreemlinks. Misschien iets voor Groot Wassink en Kwint om binnenkort eens tegen te demonstreren? Want splinter, balk en u weet wel.

Boven de uiteinden van onze parlementaire politiek – de PVV op rechts, SP en GL op links – hangt steeds meer de zweem, de hint, de mogelijkheid van geweld

Het zou onterecht zijn alle tegendemonstranten over één hanenkam te scheren. Groot Wassink, Kwint en co roepen niet op tot geweld, net zoals aan de andere kant Geert Wilders dat steeds net niet doet. Maar dit is het probleem: boven de uiteinden van onze parlementaire politiek – de PVV op rechts, SP en GL op links – hangt steeds meer de zweem, de hint, de mogelijkheid van geweld. “Revolutie”, “verzet”, “revolte”, “landverraders” en “neonazi’s” zijn termen die je niet eindeloos kunt blijven herhalen voor er iemand handelt in wat hij denkt de geest van de spreker is. Natuurlijk zal die daarna zijn handen in onschuld wassen, want zo had hij het nooit bedoeld. Toch, Marcel van Dam?

Eerste dode

“De toekomstige fascisten zullen zich antifascisten noemen,” luidt het onterecht aan Churchill toegeschreven adagium (de ware bedenker schijnt een oud-gouverneur van Louisiana of een Italiaanse schrijver te zijn). “Les extrèmes se touchent,” leert ons het cliché. Het mooist beschreef George Orwell het in de slotregels van Animal Farm: “(Zij) keken van mens naar varken en van varken naar mens, maar het was onmogelijk te zien wie wie was.”

Hoe waar en hoe toepasselijk! Waar de Pegida-organisatoren zich ditmaal zeer bekommerden om hun imago, gaf extreemlinks zich over aan haar meest basale, meest gewelddadige, meest fascistische instincten. Zoals alleen ware gelovigen dat kunnen. Want laat er geen twijfel over bestaan: multiculturalisme is bovenal een religie (al is het natuurlijk toeval dat de acroniemen van de Internationale Socialisten en de Islamitische Staat identiek zijn). Religies brengen altijd zeloten voort. En zeloten gaan over lijken. Het lijkt een kwestie van tijd voordat hier in Nederland de eerste dode valt. Ik durf de voorspelling aan dat dit – weer – ter rechterzijde zal zijn.