Levenslang voor Mohammed Bouyeri, het was toch een beetje ‘uit armoe’, vertelde rechter Diemer in een televisieprogram. De jongen wou niet praten, niet meewerken, niks. En ja, dan moet je toch wát want zelfs Nederlandse rechters vinden een taakstraf voor een terroristische slager net effe te mild. Dan is het rot dat je zo’n jongen van 26 voor de rest van zijn leven moet opbergen, zonder kans op rehabilitatie.

„Bij ons drieën speelde echt: zo’n knul, 26 jaar, daar moeten we gewoon wat grip op kunnen krijgen. Maar het lukte niet.” Ziehier de Nederlandse rechters. Over de man die een ander afslachtte om zijn mening, de man die Nederland op de rand van een burgeroorlog bracht, de man die tot op de dag van vandaag vereerd wordt door lieden die nog liters bloed willen verspillen van eenieder die spot drijft met, of kritiek heeft op de islam.

Zo’n knul.

Vaderlijk wat grip op krijgen, genezen, rehabiliteren, dat zou toch mooi zijn. Maar nee, Bouyeri zweeg en volhardde in het idee dat hij het goede had gedaan, dus hadden de rechters helaas geen andere keus dan hem voor de rest van zijn leven op te sluiten. Jammer, want liever hadden ze hem weer op de samenleving losgelaten over een jaar of wat. Die knul.

Over islam gesproken. Diemer had zo verschrikkelijk graag gewild dat het niets met islam te maken had, die moord. “Hij zegt dat geprobeerd is Bouyeri naar het Pieter Baan Centrum te sturen voor onderzoek. „Omdat het mogelijk was dat hij religie gebruikte als een alibi.” Bouyeri weigerde echter medewerking.” Iemand prikt met een mes een jihadistische boodschap op andermans lijk, en rechters zitten dan handenwringend te hopen dat het niets met islam te maken heeft.

Dit is adembenemend eng. De eerstvolgende ‘knul’ die een opiniemaker uit het leven schiet, en geloof me, dat gaat gebeuren, hoeft dus alleen maar te praten met een lieve psycholoog en te zeggen dat islam zijn alibi was, om gerehabiliteerd te worden na een paar jaar cel. Door rechters die de realiteit, namelijk dat de radicale islam een oorlog tegen ons voert op eigen bodem, domweg niet waar willen hebben.

De appeasementdenkers zitten in toga recht te spreken. Dat zijn dus mensen die de politiefoto’s van een toegetakeld lijk hebben moeten bekijken, en die dan denken, grutjes, ik hoop maar dat islam slechts een alibi was. Ze zien het echt niet. Ze willen echt niet weten dat Bouyeri’s makkers nog lang niet klaar zijn met hun terreur, dat islam de bron van hun kwaad is, dat onze straffen en rechters die ‘knullen’ volkomen koud laten. De enige die ermee zit dat Bouyeri nooit meer vrij komt, is een rechter die niet wil aannemen dat islam DE motivatie was voor de moord. Bouyeri zelf was en is daar heel duidelijk over. Met zulke rechters heeft hij helemaal geen alibi nodig.