Martelen. Zouden wij nooit doen in Nederland. Zuid-Amerikaanse dictators, Midden-Oosterse ayatollahs, en, verrassing, ook de CIA zijn niet vies van een beetje, ehm, fysieke druk uitoefenen op hun al dan niet rechtmatig in hechtenis genomen gevangenen. Niks frist het geheugen zo op als een potje duchtig waterboarden en van elektrische schokken of het uittrekken van wat nagels wordt zelfs de meest in zichzelf gekeerde gedetineerde opeens babbelziek.

Dat de CIA martelt, daar zijn we niet verbaasd over, toch? De Volkskrant kreeg het alweer voor elkaar om te koppen dat het Fatsoen overboord ging in the War on Terror. Het fatsoen, mensen, het fatsoen. “We zijn geen haar beter dan de terroristen die we zeggen te bestrijden”, dat werk. Met potsierlijk gebruik van het woordje ‘we’, want de VS afzeiken, de maat nemen en belachelijk maken is de hobby van tout linksig-activisties Nederland. Totdat het gaat om de kastanjes uit het vuur halen in hell holes als Syrië, Afghanistan en Irak. Dan mag Amerika het klusje klaren en in de oorlog tegen terreur, waar de VS oneindig veel meer offers brengen en middelen in steken, heten we dan opeens gebroederlijk ‘we’. De mop van de olifant en de muis die een stukje wandelen, waarop de muis tegen de olifant zegt, “wat stampen we lekker he?”

Anyway, martelen dus. De CIA deed het. Ik ben aanmerkelijk minder geschokt dan zo’n knaap in een oranje overall met een accu gekoppeld aan zijn edele delen. “We” zijn geen haar beter dan de terroristen, duh. Tegen terreur kan een samenleving zich niet effectief wapenen met de middelen die de rechtsstaat permitteert. Begrijp me niet verkeerd, beschaafde landen moeten zich verre houden van dergelijke praktijken en de acties van de CIA kunnen beslist niet worden goedgepraat met argumenten als ‘het is voor de goede zaak’ (dat vinden de terroristen ook) of ‘het is nu toch openbaar, zij zullen berecht worden en dat gebeurt in die apenlanden niet’ (yeah right). Of, de allerdomste, ‘terreurorganisaties doen het zelf ook’. Ja, daarom moeten ze dus in de pan gehakt worden, en is het niet slim als beschaafde mensen zich tot hun niveau verlagen.

Maar wat wel wrang is aan al die wapperende moraalvingertjes is dat het zeer waarschijnlijk is dat wij allemaal de vruchten plukken van de verhoormethoden van de CIA. Wie weet wat voor ellende er voorkomen is door de intel, die met illegale gruweldaden uit gevangenen gewrongen is. Het hele Vrije Westen heeft vuile handen. Willen we beter zijn dan de terroristen, en dat willen wij, dan zwijgen wij bedremmeld en laten de VS dit varkentje wassen. De vraag is of zij dit doortastend zullen aanpakken. Zo niet, dan hoeven we niet te mekkeren over fatsoen maar dan moeten we de ruggengraat hebben om onze banden met de VS ter discussie te stellen. Of, ik zeg maar iets geks, de geheime gevangenentransportvluchten niet meer op Nederlandse bodem een tussenstop laten maken. En dat durft Nederlandje niet, dus kom maar van het morele hoogpaard af, columnisten en activisten. Ook jullie leven in relatieve veiligheid dankzij informatie die uit bloed gedestilleerd is. Voelt vies he?