De extreemrechtse actiegroep Pro Patria blies de voor morgen aangekondigde demonstratie tegen de Goudse megamoskee af. In een verklaring op de website RechtsActueel stelt de organisatie: “Wij horen van diverse kanten dat er gewelddadige acties worden voorbereid door de sterke islamitische gemeenschap in Gouda in samenwerking met extreem linkse elementen. Dreigementen vanuit islamitische hoek moeten we helaas serieus nemen in de tijd waarin we nu leven. […] Volgens de politie is er weinig aan de hand. Dit dreigingsniveau die blijkbaar onbesproken bleef, was voor ons de hoofdreden. Een statement maken is belangrijk, de veiligheid van deelnemers en sprekers staat bij ons voorop.”

De hele verklaring vindt u hier.

Hoewel de afgelasting mij persoonlijk niet slecht uitkomt, het nieuwe seizoen House of Cards is net uit en morgen kijk ik liever naar de shenanigans van de Underwoods dan dat ik voor een reportage naar Gouda afreis, vind ik het toch zuur.

De mensen van het platform Pro Patria zijn geen lieverdjes. Althans, de paar namen die met de verder ietwat schimmige organisatie in verband worden gebracht, zijn bekend van talrijke extreme acties en eerdere veroordelingen wegens racistische uitlatingen en vernielingen. Afgelopen zomer was ik bij de Pro Patria-mars door de Schilderswijk, waar een week eerder de geruchtmakende ISIS-demo plaatsvond, en het was een opmerkelijk allegaartje van boze blanke mensen. Toen de betoging stuitte op een grote groep gemaskerde, stenengooiende moslims werd de stoet omgeleid. De woede die toen ontstond bij de demonstranten kon ik wel begrijpen.

Het was een van te voren aangekondigde demo, demonstreren is een recht in Nederland en het islamitische tuig maakte letterlijk de dienst uit in onze straten door hen de doorgang te beletten. De politie had de grootste moeite om de betogers een andere kant op te dwingen, dit lukte pas toen Pro Patria-voorman Paul Peters (een bekende in het extreemrechtse wereldje die zich van vele aliassen bedient) zijn achterban opriep tot kalmte en maande zich te schikken naar de wensen van de handhavers.

Het zijn, kortom, geen types die zich makkelijk uit het veld laten slaan. De bespottelijke en bijna dreigende reactie van moslim-woordvoerder Elforkani, eerder deze week, deed mij al het ergste vrezen. Er zouden tegendemo’s komen, zo zei hij, en de moslims in Gouda vreesden voor hun veiligheid. Vanuit de buurtbewoners rond het PWA-terrein, waar de moskee moet verrijzen, kwamen ook bezorgde geluiden. Ik hoorde van mensen die niet wisten wat ze konden verwachten, gezinnen die veldslagen in hun wijk vreesden en ook vroegen mensen zich openlijk af wat de wijk er mee opschoot, zo’n demo. De buurtvereniging ‘Gouda Noord zoals het Hoort’ neemt trouwens sowieso expliciet afstand van extremistische groepen.

Op social media werd gesputterd dat ik Pro Patria ‘extreemrechts’ noemde. Hallo, Nanninga. De moslims zijn de vijand. Deze mensen willen hetzelfde als jij, namelijk geen moskees meer in Nederland. En commentaren van gelijke strekking. Kan wel wezen, maar laten we vooral niet ontkennen dat ook malle of zelfs een beetje griezelige clubjes zich dankbaar in deze strijd storten. De NVU van totaalmalloot en randfascist Conrad Kusters heeft al laten weten wél actie te gaan voeren.

Wat mij zorgen baart is echter niet een paar kaalkoppen met chronische Hitlergroeteritis of kwaaie slachtofferrol-mohammedanen. Wat mij benauwt is hoe veel mensen het wenselijk vinden om dingen niet te zeggen, dingen te verbieden, monden te snoeren. Ik schreef het eerder over het Rijswijkse jihadgala en ik zeg het nu ook over de Pro Patria-demo: laat dit soort zaken plaatsvinden in Nederland. En garandeer de veiligheid van mensen die dit soort manifestaties willen houden. Gelooft u mij, ik zit morgen met plezier House of Cards te bingewatchen. Nootjes en wijn erbij, poezen op schoot. Maar ik had een geruster hart gehad als ik krabbelend in een notitieblokje te Gouda naast een paar extremisten had gewandeld, wat betreft ons aller vrijheid.