De goede doelen gaan in deze donkere dagen voor kerst allemaal vol op het sentiment-orgel, om zo veel mogelijk geld uit uw zak te kloppen voor zielige kindjes/diertjes/klimaatjes/directeurtjes/overheadjes. Dieptepunt in het emoporno-exhibitionisme (want liefdadigheid telt niet als men het in stilte doet) is natuurlijk het jaarlijkse Serious Request. Zwakbegaafden groepen samen rond de Kerststal van het Geweten, het Glazen Huis, waarin een stuk of wat schijtjofele miljonairs de meute, dronken van eigen goedertierenheid en evenementenbier, opzwepen tot het gul afstand doen van hun geld.

Dit alles ten bate van scholieren uit onverbeterlijke rotlanden die leven in onoplosbare oorlogen, want zomaar geld in eigen land uitgeven aan mensen die hier zuchten onder schulden, stijgende lasten en armoede is niet liefdadig genoeg. En bovendien saai, BN-ers en NPO-redacteuren willen geen snoepreisjes naar achterstandswijken in Helmond-Noord, begrijpt u wel.

Maar! Wat blijkt!

De Syrische zieligscholiere uit de Serious Request-campagne is helegaar geen Syrische, maar gewoon een Nederlands model! Najaaaa.. Wij doken voor u de duistere wereld van de goededoelen-PR in en de uitkomsten zijn ontluisterend: 

WERELDNATUURFONDS

WNF

Aaahw. Liev. Een ‘pandabeer’. Right. Dit is een close-up van de tamme wasbeer van de familie Schicklgrüber-Jones uit British Columbia, Canada. Die lust helegaar geen bamboe, het stronkje Chinees groenvoer is aan zijn gehemelte vastgeniet en dat aandoenlijke eten ‘met de handjes’ is een wanhopige poging van het dier om de struik uit zijn hoofd te peuteren.

STICHTING VLUCHTELING

Stichting Vluchteling

Wij whatsappten met het jongetje op de foto van Stichting Vluchteling, Djenayro (3) uit Amsterdam Zuid-Oost.

– Die mensen zeiden dat ik model kon worden G. Ik had het aan alle banga in mijn flat verteld. Komen ze met skerre make up swa. Leek op modder op mijn gezicht. Moest ik kapotzielig kijken en rondkruipen.

– En je verlanglijstje?

– Je weet zelf, kill. Gruwelijke pattas. Djonko. En een lampje voor als het donker wordt.

GREENPEACE

BesteMark_BioIndustrie

Greenpeace voert campagne met een bericht aan Mark Rutte. Zoals wij inmiddels weten is hij een neppremier van een nepparlement. Fake!

AMNESTY INTERNATIONAL

amnesty

Het prikkeldraad dat de fragiele kaarsvlam omsluit heet Bob, en Bob voelt zich, om het in helder Nederlands te zeggen, “goed verneukt.” “Ik was jong en had het geld nodig. Naief, ja, maar wist ik veel. Dat ik poseerde voor een logo dat mij de rest van m’n leven zou achtervolgen. Die lui van Amnesty zeiden dat het goed was voor mijn exposure en voor de reputatie van prikkeldraad als geheel. Dat prikkeldraad een rolmodel nodig had. Nou, dat heb ik geweten. Ik word nog altijd herkend, en als ik ergens solliciteer, bijvoorbeeld in een loopgraaf of rond een oefenterrein, is dat een probleem. ‘Ga jij maar om een kaars hangen’ krijg ik dan te horen. Ik ben voor eeuwig het prikkeldraad dat de link tussen onze bisnis en mensenrechtenschendingen heeft gelegd. Zelfs het prikkeldraad rond Auschwitz is gerehabiliteerd, hij heeft het niet geweten zegt hij. Ik tekende bij volle verstand het contract.” Wij hebben ook geprobeerd in contact te komen met de kaars, maar Bob heeft daar sinds de shoot geen contact meer mee. “Ik heb gehoord dat de roem hem naar het hoofd gestegen is, en dat hij volledig is opgebrand.”