Een grote liefde voor taal en ietwat archaïsche woorden koppelen aan een onweerstaanbaar gevoel voor humor. Het is weinigen gegeven.

Trojka hier, trojka daar

Bijna werd hij honderd jaar

Annie M. G. Schmidt kon het, Dominee Gremdaat heeft zijn momenten, Hafid Bouazza valt in die categorie, Sylvia Witteman zeker ook.

Trojka hier, trojka daar

Virtuoos taaltovenaar

Eindbaas in het genre was Drs. P. die deze toch al zeldzame combinatie van talenten ook nog wist te verrijken met muzikaliteit en een uitgestreken, gortdroge presentatie, zoals u in de video hieronder kunt zien.

Trojka hier, trojka daar

Zijn tijd was wel een beetje daar

In de zangles op mijn elitaire basisschool moesten wij altijd De Zusters Karamazov zingen, en eerlijk is eerlijk, soms zijn dat soort ietwat pretentieuze dingen gewoon goed voor kinders.

Trojka hier, trojka daar

Blaagjes van nog geen twaalf jaar

Dat in dat lied de kanarie ‘sprak’ tjiep tjiep tjiep tjiep, en dat niet ‘fluit’ of ‘zingt’ is van een terloopse ironie die ik op die leeftijd uiteraard niet kon benoemen of duiden, maar wel zeer wist te waarderen.

Trojka hier, trojka daar

Geen overtrokken rouwmisbaar

De Drs. is nu dus dood, en we kunnen moeilijk beweren dat de man in de knop gebroken is. Wel is het een gemis dat we de zachte ironie, de taalbeheersing die zo absoluut was, dat zijn teksten achteloos aandeden, de tragiek in de vrolijke onzin en het randje deftigheid waarschijnlijk nooit meer in één persoon verenigd zullen zien.

Trojka hier, trojka daar

Saluut aan een groot kunstenaar

Beeld cc: Rapsak